Șeful Serviciului de Informații al Republicii Moldova stârnește panica nejustificat privind pericolul rusesc

by | 21 Dec 2022 | Extern

Șeful Serviciului de Informații al Republicii Moldova a stârnit panica în țara sa, când a vorbit despre faptul că scopul Rusiei în timpul războiului împotriva Ucrainei este să ajungă în Moldova, iar în acest scop poate lansa o ofensivă încă de anul viitor. Apoi, a trebuit să explice după aceea că nu se gândea neapărat la un atac direct care vizează ocuparea Moldovei.

Alexandru Musteaţa, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova (SIS), a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune TVR Moldova, că se aşteaptă ca armata rusă să se deplaseze spre ţara sa anul viitor.

„Întrebarea nu este dacă Federația Rusă va lansa o altă ofensivă față de Republica Moldova, ci când se va întâmpla: fie la începutul anului, în ianuarie, februarie, fie mai târziu, în martie, aprilie. Dar pe baza informațiilor pe care le avem, Federația Rusă vrea să meargă mai departe. Scopul acesteia este de a stabili o legătură cu regiunea transnistreană, care este considerată teritoriul Republicii Moldova, deci putem afirma clar că da, scopul lor este să vină aici pentru a stabili legătura. Ce se va întâmpla mai târziu, care sunt obiectivele lor pentru Chișinău, poate fi dezbătut”, a spus Musteaţa

Cel mai mare depozit de muniţie din Europa, care se află în oraşul Cobasna, este asigurat de ruşi la capacitate maximă, iar conform unei presupuneri, aceste muniţii ar urma să fie folosite în cazul unui eventual conflict militar.

Declarația a stârnit panică, așa că SIS a clarificat ulterior cuvintele șefului său. Potrivit comunicatului, Musteaţa a vorbit doar despre faptul că scopul Rusiei este încă să stabilească o legătură terestră între teritoriile pe care le ocupă şi regiunea transnistreană, iar o altă ofensivă rusă în această direcţie ar putea avea loc în 2023. „Totuși, demersul depinde de evoluția războiului din Ucraina”, avertizează serviciul secret al Republicii Moldova.

Musteaţa însuşi a simţit nevoia să se pronunţe din nou şi a indicat că la 24 februarie 2022, în ziua izbucnirii războiului, se ştia că ruşii încearcă să stabilească o legătură cu Transnistria, iar scopul nu s-a schimbat de atunci.

El a adăugat că conform informațiilor deținute de SIS și de instituțiile sale partenere, există o mare probabilitate ca Rusia să încerce să lanseze o altă ofensivă spre vest pe teritoriul Ucrainei în 2023. Totodată, el a îndemnat pe toată lumea să se liniștească, întrucât consideră că regiunea separatistă Transnistria va rămâne calmă în următoarele luni, iar dialogul dintre regiunea care dorește secesiunea și guvernul Republicii Moldova este în desfășurare.

În timpul vizitei sale în Republica Moldova, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a declarat luni că în prezent nu are informații că Moldova este în pericol, Rusia fiind în defensivă pe câmpul de luptă.

Aurescu a declarat că România va continua să fie un susținător puternic al Republicii Moldova. Într-o conferință de presă comună cu omologul său din Moldova, Nicu Popescu, ministrul român de externe a spus că ambasadorii străini ai României reprezintă și interesele țării de dincolo de Prut.

„Republica Moldova (…) a avut șansa de a fi singura țară din lume care are doi miniștri de externe în același timp, pentru că nu există întâlnire sau negociere diplomatică în care să nu menționez Republica Moldova și să protejez interesele cetăţenilor Moldovei”, a declarat şeful diplomaţiei române.

Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Republica Moldova suferă de consecințele indirecte și directe ale războiului din Ucraina. Printre acestea din urmă, el a menţionat că Gazprom a redus în mod nejustificat volumul de gaze contractat cu Chişinău. România a venit imediat în ajutorul Republicii Moldova și în acest domeniu, a adăugat el. El a mai amintit că, de la jumătatea lunii octombrie, România asigură 80-90 la sută din necesarul de energie electrică al țării vecine.

„Vom găsi soluții pentru a aborda toate provocările cu care se confruntă Republica Moldova, acum și în viitor. Acesta este scopul vizitei mele de astăzi. De aceea am vrut să închid anul diplomatic cu această vizită la Chişinău, să spun încă o dată că România este mereu alături de Republica Moldova şi de cetăţenii săi”, a spus Aurescu.

Etichete: Moldova

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading