SUA declară război nevaccinaților; lipsa vaccinului duce la pierderea locului de muncă

by | 28 Oct 2021 | Extern

Angajații publici din Los Angeles care nu sunt vaccinați vor trebui să se testeze de două ori pe săptămână împotriva coronavirusului, în timpul lor liber, și să plătească 65 de dolari pentru fiecare test din propriul buzunar.

Aceasta în contextul în care ofițerii de poliție, pompierii și alți angajați municipali vor trebui să fie vaccinați până la 18 decembrie, în caz contrar urmând să fie supuși unor „acțiuni coercitive.” În plus, vaccinarea anti-COVID a devenit condiție de angajare în instituțiile municipale din metropolă. Los Angeles nu este însă singurul oraș american care a luat măsuri împotriva angajaților nevaccinați anti-COVID-19.

Funcționarii municipali care nu vor respecta solicitarea de a se vaccina până la 18 decembrie se vor confrunta cu „acțiuni corective,” conform unui plan adoptat marți de Consiliul Local din Los Angeles.

Până atunci, angajații nevaccinați – pompieri, polițiști, bibliotecari etc. – vor trebui să fie testați de două ori pe săptămână pentru coronavirus, în timpul lor liber, și la un cost de 65 de dolari, care vor fi retrași din cecul lor de salarii.

Conform planului aprobat, angajații publici care doresc scutiri medicale sau religioase vor trebui, de asemenea, să fie testați de două ori pe săptămână, dar orașul le va rambursa costurile de testare dacă aceștia vor primi în final derogările solicitate.

Până luni, aproape 73% dintre angajații orașului – fără a include aici angajații Department of Water and Power (Departamentul de Apă și Energie) – au fost vaccinați cu cel puțin o doză, potrivit unei analize a datelor municipalității realizată de jurnaliștii de la Los Angeles Times.

Aproape 12% dintre funcționarii publici au raportat că nu sunt vaccinați, iar alți 15% nu au furnizat informații despre statutul lor de vaccinare.

Oficialii au spus că aproape 5.000 de angajați municipali intenționează să obțină derogări medicale sau religioase. De asemenea, angajații pot primi o „amânare medicală” pentru vaccinare dacă au fost recent diagnosticați cu COVID-19 sau au fost tratați pentru coronavirus.

Cerințele de vaccinare pentru lucrătorii orașului au dus la declanșarea unei acțiuni în instanță din partea unui grup de angajați ai Departamentului de Poliție din Los Angeles care contestă ordinul. Un grup de pompieri a intentat și el un proces din cauza obligativității vaccinului, argumentând că ordonanța le încalcă drepturile.

De altfel, oficialii din Los Angeles au aprobat planul privind vaccinarea obligatorie a funcționarilor municipali după săptămâni de întâlniri dificile cu sindicatele, care nu s-au finalizat cu un acord. În ciuda opoziției sindicatelor, municipalitatea a descris însă planul drept „ultima ofertă, finală și cea mai bună” cu privire la modul în care vor funcționa cerințele privind vaccinul.

Los Angeles nu este însă singurul oraș din Statele Unite care a implementat penalități împotriva angajaților publici care nu sunt vaccinați. Unele jurisdicții au adoptat o linie mai dură decât municipalitatea din metropola californiană.

De exemplu, Primăria din Chicago a început săptămâna trecută să pună ofițerii de poliție care nu s-au conformat mandatului său de vaccinare într-un mod de lucru „fără plată.” Aceasta pe fondul opoziției puternice din partea sindicatelor.

Potrivit unor surse, până la jumătate dintre polițiștii din Chicago ar putea fi trimiși în concediu fără plată din cauza unei dispute între sindicatul lor și primarul Lori Lightfoot cu privire la solicitarea orașului ca ofițerii și ceilalți angajați muncipali să-și dezvăluie statutul de vaccinare.

Săptămâna trecută, Primăria San Jose a început să suspende angajații municipali nevaccinați, după ce a prelungit termenul limită pentru a convinge reticienții să se vaccineze împotriva COVID-19.

Toți cei 7.037 de funcționari publici au primit o perioadă de grație de o săptămână după termenul limită de 30 septembrie pentru a furniza dovada vaccinării înainte de aplicarea mandatului obligatoriu. Celor care au prima doză în această perioadă li se va acorda un timp rezonabil pentru a-și finaliza vaccinarea, potrivit primăriei. Ei nu vor fi pedepsiți decât dacă nu reușesc să primească a doua doză.

De asemenea, angajații care au o derogare religioasă sau medicală aprobată nu se vor confrunta cu sancțiuni.

Săptămâna trecută, primarul din New York, Bill de Blasio, a anunțat că toți angajații publici din metropolă – inclusiv ofițerii de poliție, pompierii, lucrătorii de la salubritate etc. – trebuie să primească cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19 până pe 29 octombrie.

Excepție fac ofițerii de la Department of Corrections, care vor avea timp până la 1 decembrie, și aceasta din cauza unui deficit major de personal la închisoarea de pe Rikers Island. Cei care nu respectă mandatul vor fi trimiși în concediu fără plată și, în cele din urmă, își pot pierde locul de muncă.

Noua regulă acoperă 160.500 de angajați, dintre care aproximativ 46.000 nu sunt încă vaccinați. Mulți dintre aceștia din urmă au luat parte luni la un marș de protest împotriva obligativității vaccinării.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading