SUA și Rusia au renunțat la politica „No First Use” pentru armele nucleare

by | 2 Oct 2022 | Extern

„Ceasul sfârșitului lumii” a ajuns la 100 de secunde de miezul nopții! Acesta este un indicator propus de Bulletin of the Atomic Scientists, care măsoară riscul unui conflict nuclear major ce ar putea duce la sfârșitul civilizației umane. Cel mai scăzut nivel a fost înregistrat în 1991, când „Doomsday Clock” a indicat 17 minute până la miezul nopții, ca urmare a încetării Războiului Rece și începerea unei noi ere nemarcată de tensiunile dintre SUA și URSS.

În ianuarie 2022, oamenii de știință au stabilit că mai sunt doar 100 de secunde până la marea apocalipsă nucleară. Însă această estimare pare deja foarte optimistă după evenimentele ce au urmat în 2022.

Riscul unui război nuclear este cu adevărat mai mare decât oricând. În ultimele luni, cele mai mari puteri nucleare ale lumii, SUA și Federația Rusă au renunțat la principiul “No First Use” (NFU) („nu vom utiliza primii armele nucleare”)  din doctrinele lor militare privind utilizarea armamentului nuclear.

SUA pot utiliza atacul nuclear pentru apărarea „intereselor vitale”

Principiul  NFU  a fost o temă importantă de campanie pentru președintele SUA Joe Biden. Acesta și-a schimbat însă radical viziunea la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina.

Pe 28 martie 2022, Casa Alba a anunțat că a transmis Congresului legea clasificată privind Strategia Națională de Apărare, care conține inclusiv postura SUA în privința utilizării armelor nucleare. Potrivit unor oficiali care au avut acces la acest document, politica lui Biden consideră că rolul fundamental al arsenalului nuclear al SUA este de a descuraja un atac nuclear, dar lasă totuși deschisă opțiunea ca armele nucleare să fie folosite în „circumstanțe extreme pentru apărarea intereselor vitale ale Statelor Unite și ale aliaților și partenerilor săi”. În astfel de circumstanțe, SUA ar putea iniția un atac nuclear pentru a împiedica inclusiv atacuri convenționale, biologice, chimice și chiar cibernetice.

Rusia poate folosi arma nucleară împotriva oricărei amenințări existențiale

Răspunsul Federației Ruse nu s-a lăsat mult timp așteptat. Pe 2 iunie 2022, președintele Putin a semnat un decret prin care a modificat politica Rusiei cu privire la utilizarea armelor nucleare. Conform documentului, noua doctrină militară a Rusiei prevede posibilitatea de a utiliza arsenalul nuclear ca răspuns la un atac nuclear sau la o agresiune cu arme convenționale care „amenință existența însăși a statului”.

În plus, conform noii politici, Rusia ar putea utiliza armele nucleare dacă are “informații de încredere” referitoare la un atac cu rachete balistice ce vizează teritoriul său sau al aliaților săi, ori în cazul în care „impactul inamicului asupra instalațiilor guvernamentale sau militare, de importanță critică, ale Federației Ruse, a căror indisponibilizare ar conduce la un eșec al utilizării forțelor nucleare ca formă de răspuns”.

„Interese vitale” vs. „risc existențial”

De remarcat nuanțele folosite de SUA și Federația Rusă în redefinirea politicilor lor în privința utilizării armelor nucleare.

Ambele state consideră că nu doar atacul asupra teritoriului național, ci și agresiunea asupra „aliaților” poate justifica utilizarea armamentului nuclear. În cazul SUA apare o nunață suplimentară: nu doar aliații, ci și “partenerii” săi, ceea ce extinde lista statelor dincolo de alianțele militare formalizate prin documente juridice. Altfel spus, SUA ar putea lansa un atac nuclear nu doar în cazul în care “interesele vitale” ale unui stat NATO ar fi amenințate, ci și în cazul agresiunii unui stat partener, cum ar putea fi Israelul, Taiwanul sau chiar Ucraina.

O altă diferență dintre cele două puteri, în legătură cu definirea situației critice în care ar putea iniția un atac nuclear este că SUA vorbește de amenințarea „intereselor vitale”, în timp ce Rusia face referire la o amenințare care pune în pericol “însăși existența statului”. Din acest punct de vedere, definiția Federației Ruse are o nuanță mai defensivă față de cea americană. “Interesele vitale” la care se referă SUA ar putea suporta o interpretare mult mai largă a unor situații în care președintele SUA ar putea apăsa butonul roșu!

Însă indiferent de interpretări, este evident că escaladarea războiului din Ucraina  a determinat cele două super-puteri nucleare ale lumii să își lărgească posibilitățile de a decide lansarea unui atac nuclear, înainte de a fi primit o lovitură nucleară din partea adversă. Ambele state realizează că tabăra opusă deține mijloace non-nucleare care ar putea neutraliza capacitatea de răspuns nuclear în acest joc nebun al unei confruntări nucleare mondiale!

Iar cel mai grav e că, în acest context extrem de tensionat, care ar putea duce la exterminarea speciei umane, orice discurs pro-pace enunțat în spațiul occidental este respins cu agresivitate de către elita politică și de către presa main-stream. 

Etichete: arme nucleare

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading