Tancuri Leopard în Ucraina: Germania spune nu, Polonia spune da

by | 25 Jan 2023 | Extern

Într-un interviu exclusiv, publicat duminică, 22 ianuarie, în Bild, noul ministru german al apărării, Boris Pistorius, a dezvăluit planurile pentru o viitoare vizită în Ucraina „în următoarele patru săptămâni”.

Declarația vine după summitul de vinerea trecută de la baza militară Ramstein, unde s-au adunat toți miniștrii apărării ai NATO. Deși s-a ajuns la un acord între aliați cu privire la mai multe livrări de arme către Ucraina, Germania a fost arătată cu degetul pentru ca nu a pus la bătaie tancurile sale Leopard II, interzicând oricăror aliați NATO care dețin tancuri nemțești să facă acest lucru.

Polonia și în special statele baltice nu au acceptat ușor decizia germană. Luni, Berlinul a răspuns Poloniei, după solicitări repetate, că poate să trimită propriile tancuri Leopard II în Ucraina.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat în prealabil că guvernul său va cere autorizație de la Berlin, dar că și fără ea, Polonia își va trimite tancurile în Ucraina:

Chiar dacă, până la urmă, nu obținem acest acord, în cadrul coaliției. … vom preda tancurile, împreună cu altele.

Presiunea asupra Berlinului – considerabilă deja înainte de summit – a crescut. Aliații NATO, dornici să prezinte un front unit, îndeamnă cu fermitate Germania să facă următorul pas în sprijinul său autoproclamat pentru lupta Ucrainei împotriva Rusiei.

În timp ce conflictul a fost marcat predominant de un război de uzură, Kievul a pierdut recent teritoriu în fața Rusiei. Ca parte a eforturilor Rusiei de a încercui și incercui orașul Bakhmut, Grupul rus Wagner a cucerit orașul Soledar și a susținut că a luat și orașul Klișchiivka.

În încercarea de a rezista atacului – precum și a celor care urmează să vină – Ucraina a pledat pentru tancuri moderne.

Întrebat despre livrarea acestor tancuri, ministrul Apărării din Germania a spus că Berlinul este „într-un dialog foarte strâns” cu partenerii săi internaționali, „în primul rând cu SUA, în această problemă”.

Cu câteva zile înainte, surse germane au declarat pentru Reuters că Berlinul va lua în considerare ca tancurile de fabricație germană să fie trimise în Ucraina, dar numai dacă SUA ar proceda la fel. Kievul își dorește în special mult lăudatul tanc M1 Abrams încearcând să schimbe cursul războiului.

Până acum, oficialii americani au omorăt din fașă astfel de speranțe. Administrația președintelui Joe Biden nu este dornică să trimită tancuri Abrams, deoarece „sunt costisitoare și greu de întreținut”.

După demisia fostului ministru al Apărării Christine Lambrecht, Pistorius a devenit săptămâna trecută ministrul apărării al Germaniei, spre surprinderea analiștilor politici.

Pe primul loc pe lista sa extinsă de lucruri de făcut este implementarea „Zeitenwende” în Germaniei (literal: „întoarcerea timpului”), ceea ce înseamnă o nouă eră pentru națiune, o încearcare a întăririi puterii militare. În acest scop, un pachet de cheltuieli de 100 de miliarde de euro a fost deja aprobat.

Pistorius a declarat în Bild că scopul său pentru armata Germaniei („Bundeswehr”) este să preia rolul principal în Uniunea Europeană. „Germania este cea mai mare economie din Europa, așa că ar trebui să fie și cea mai puternică și mai bine echipată armată din UE”, a spus el.

Etichete: Germania | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading