Va obține Ucraina avioanele de luptă F16 la care visează sau s-a atins limita?

by | 2 Feb 2023 | Extern

La foarte scurt timp după anunțarea deciziei țărilor occidentale de a furniza tancuri Ucrainei, conducerea de la Kiev a venit cu ideea că vrea acum avioane F-16. Deocamdată neoficial, pentru tesatrea terenului.

Un avion de vânătoare este o categorie complet diferită din toate punctele de vedere decât armele promise și/sau livrate până acum.

În primul rând prețul este într-o altă categorie decât orice alt armament livrat până acum. Avionul F-16 costă între 13 și 80 de milioane de dolari, în funcție de versiune, iar costul său de operare pe oră de zbor este între 7.000 și 20.000 de dolari. Se poate observa deci că forțele aeriene sunt în mod clar cea mai scumpă dintre forțele armate moderne.

Și asta ridică întrebarea: care ar fi scopul acestor avioane în acest război? Superioritatea în aer?

Pentru un avion de luptă modern care zboară de două ori mai repede decât viteza sunetului, adică Mach 2, o pistă de 1,5-2 kilometri lungime este esențială. O pistă este o țintă mare și imobilă, la fel ca podurile sau drumurile pentru aprovizionare. Apărarea antiaeriană ucraineană, care se luptă deja, ar trebui să apere astfel ținte suplimentare. Piloții ucraineni ar avea nevoie de minim 6 luni pentru a stăpâni avioanele de luptă F-16.

În plus, pentru avioanele de luptă cu reacție este necesar un personal de sprijin la sol semnificativ și bine pregătit, deoarece, la fel ca toată tehnologia occidentală, F-16 are cerințe semnificative de întreținere. Acest lucru ridică încă o întrebare: dacă au vrut aparate moderne, de ce nu au cerut avioane de luptă suedeze Gripen, care pot fi operate din aerodromuri improvizate, spre deosebire de avioanele F-16?

Potrivit unui articol din Warrior Maven, Rusia a desfășurat până acum peste 770 de avioane de vânătoare-bombardiere moderne de generația a patra sau mai mult, în Ucraina, din cele aproape 1.200 disponibile. Pentru a reuși împotriva acestui număr semnificativ, Ucraina ar avea nevoie de câteva sute de aparate de zbor. Să fim serioși, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt extrem de mici.

Și asta ridică o întrebare la care nu avem un răspuns bun sau acceptabil din punct de vedere moral. Care este planul NATO? Mai exact: Care este planul actualei conduceri americane, pentru că Europa este irelevantă, nesemnificativă militar?

Să apere Ucraina cu orice preț? Să nu-i provoace prea mult pe ruși?  Ce drum urmăm?

Dacă victoria Ucrainei este atât de importantă, iar unii, precum Danemarca, acţionează deja în detrimentul propriei securități (danezii au donat Ucrainei toate cele 19 obuziere autopropulsate franceze CAESAR, fără a cere înlocuirea lor) de ce nu s-a dat Ucrainei tot ce e necesar pentru apărarea mai devreme, să spunem la începutul conflictului? Sau refuzăm politicos de câteva ori sperând să nu-i supărăm pe ruși prea tare ca apoi să cedăm cu toții în fața țipetelor lui Zelensky?

Etichete: razboi | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading