Hotărârile de Guvern privind starea de alertă anulate de instanță dar Guvernul continuă să le emită

by | 6 Jan 2022 | Politică

Curtea de Apel Cluj a anulat, miercuri, ultima hotărâre de Guvern prin care este prelungită starea de alertă în România. Este vorba despre hotărârea 1242 din 8 decembrie 2021, a anunțat avocata Elena Radu, președintă a Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept. Hotărârea instanței clujene poate fi atacată cu recurs.

Potrivit HG 1242/2021, începând cu data de 9 decembrie 2021 a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul țării, instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La sfârșitul lunii septembrie 2021, aceeași Curte de Apel Cluj a hotărât anularea hotărârilor de guvern care introduceau folosirea certificatului verde COVID-19 pentru accesul în restaurante, nunți și alte evenimente, cât și a celei care prelungea la acel moment starea de alertă în România și măsurile în vigoare.

În penultima zi a anului trecut, Curtea de Apel Bacău a anulat nu mai puțin de 22 de hotărâri de Guvern referitoare la starea de alertă, prelungirea acesteia și restricțiile impuse.

HG nr. 1242/2021 prin care s-a prelungit starea de alerta si s-au instituit masurile aplicabile in prezent, a fost anulata de Curtea de Apel Bucuresti intr-un nou dosar, în 4 ianuarie.

A fost anulata si Hotărârea CNSU prin care s-a propus prelungirea stării de alerta in baza căreia s-a adoptat HG nr 1242 /2021.

Aceste soluții nu sunt definitive. Sentința poate fi atacata cu recurs. Dacă se respinge recursul, sentința rămâne definitiva, iar HG este anulata.

Toate hotărârile de Guvern privind starea de alertă au fost anulate în prima instanță ca fiind nelegale. Cu toate astea, se emit noi și noi HG uri cu același conținut si prin aceeași procedura nelegala.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus, iar Guvernul României a aprobat, ieri, prelungirea stării de alertă la nivel național, fiind menținute măsurile care vizează permiterea accesului populației la anumite evenimente sau în anumite spații publice sau private, închise și deschise, dacă prezintă dovada vaccinării cu schema completă sau a trecerii prin Covid-19.

Acest mod de lucru este vădit ilegal așa cum rezultă din deciziile judecătorești prezentate mai sus – în datele de 27 decembrie 2021, 30 decembrie 2021, 4 ianuarie 2022 și 5 ianuarie 2022, Curțile de Apel București, Bacău și Cluj au desființat aceste prevederi.

De fapt Executivul este conștient că instituie discriminarea, printr-un exces de putere, atunci când le permite celor vaccinați sau trecuți prin boală să aibă acces în anumite spații sau la anumite evenimente, fără a face dovada unui test negativ, în timp ce persoanele nevaccinate sau netestate sunt obligate să prezinte un astfel de test.

Aceste hotărâri judecătorești se află încă în termenul atacării lor la Înalta Curte de către Guvern, și pentru că nu se judecă în regim de maximă urgență, Executivul a prelungit starea de alertă, începând cu 8 ianuarie 2022, prin menținerea acestor măsuri desființate anterior de instanțe.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading