Judecătorii trebuie să pronunțe decizia în procesele penale odată cu motivarea, în maxim 120 de zile

by | 12 May 2021 | Politică

Legea care modifică Codul de procedură penală și care prevede că termenul maxim în care instanțele sunt obligate să pronunțe deciziile în procesele penale este de maximum 120 de zile de la finalizarea dezbaterilor a fost promulgată miercuri de către președintele Klaus Iohannis. O prevedere importantă, adoptată de Parlament după decizia Curții Constituționale, este că motivarea deciziei trebuie să fie publicată în ziua pronunțării.

Potrivit Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Actul normativ a fost adoptat luni de către Camera Deputaților, după ce Curtea Constituțională a stabilit în 7 aprilie ca deciziile instanței să fie pronunțate odată cu motivarea. Decizia CCR a stârnit o furtună în sistemul judiciar.

Acum, motivarea deciziei instanței în procesele penale trebuie redactată într-un un termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei, termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile, potrivit Legii 304. În realitate, s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate de către instanță și după un an de la pronunțarea lor.

Legea a fost inițiată de către USR-PLUS și PNL, iar forma inițială prevedea ca termenul maxim pentru motivarea hotărârilor judecătorești să fie de 90 de zile. Forma inițială a fost contestată de către magistrați, care au susținut că termenul de 90 de zile este mult prea strâns pentru motivarea hotărârilor judecătorești.

Actul normativ promulgat de către șeful statului prevede un termen inițial de 60 de zile, care în “cazuri temeinic justificate” poate fi prelungit succesiv până la 120 de zile. De asemenea, reglementează şi situaţiile în care judecători membri ai completului sunt împiedicaţi – de exemplu, prin pensionare – să semneze motivarea hotărârii.

În 7 aprilie, CCR a stabilit că punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti penale definitive, anterior motivării în fapt şi în drept a acesteia, este contrară dispoziţiilor constituţionale şi convenţionale referitoare la libertatea individuală şi siguranţa persoanei şi celor care consacră demnitatea umană şi dreptatea ca valori supreme ale statului de drept.

Redactarea hotărârii judecătoreşti ulterior pronunţării deciziei în dosarele penale duce la lipsirea persoanei condamnate de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanţă şi dreptului la un proces echitabil. De asemenea, dreptul la formularea căilor de atac extraordinare devine iluzoriu în condiţiile în care, în intervalul scurs între momentul pronunţării hotărârii şi data motivării şi comunicării acesteia, există posibilitatea ca persoana condamnată să execute o mare parte din pedeapsă sau chiar pedeapsa în integralitatea ei.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading