Mircea Geoană ar vrea o Românie curajoasă în fața aliaților. Se pregătește pentru președinție?

by | 2 Nov 2022 | Politică

Mircea Geoană a ținut joi un clasic discursputernic,  curajos, de candidat la președinție. Secretarul general adjunct al NATO este menționat de mulți ca un posibil succesor al lui Klaus Iohannis. Potrivit analiștilor, fostul politician social-democrat este „candidatul americanilor”.

Mircea Geoană a intrat la conferința organizată de Academia de Economie din București (ASE) cu un mesaj video de la Bruxelles, în care a conturat un fel de program politic.

El a numit ca una dintre marile probleme ale României că „lipsa curajului” de a impune partenerilor săi occidentali soluții care sunt importante pentru ea.

Apoi a descris un „dezastru național” faptul că țara a devenit parte a Occidentului dezvoltat, dar eșuează ca periferie. „Astăzi, PIB-ul este de patru ori mai mare decât în ​​1989. Asistăm totuși la un cataclism demografic, populația este la nivelul anilor 60. Pe o suprafaţă cât a Marii Britanii, vom ajunge să fim ţara cu cea mai mică densitate a populaţiei din Europa”, a spus Geoană, care a fost și președintele Partidului Social Democrat.

El a mai vorbit despre faptul că România are a doua cea mai rapidă creștere economică din Europa, dar acest lucru nu a dus la reducerea sărăciei.

Potrivit fostului ministru de externe, este timpul ca România să-și schimbe modelul economic. Mircea Geoană – cu sigla NATO și steagul României în spate – a făcut apel la „radicalism pozitiv”.

El crede că România ar trebui să devină o țară care să nu mai copieze modele, chiar dacă sunt din Occident. Potrivit acestuia, foarte puține dintre „grefele” luate din Occident au avut succes în realitatea românească.

„Aproximativ 45 la sută din populația țării trăiește în mediul rural, unde sărăcia este cu 20 de puncte procentuale mai mare decât în ​​mediul urban. Această dualitate puternică nu apare astăzi în niciuna dintre țările Uniunii Europene”, a subliniat, printre altele, secretarul general adjunct al NATO.

Susţinerea cu tărie şi împrospătarea permanentă a „Ideii Naţionale” este obligaţia fiecărei generaţii şi a fiecăruia dintre noi. Pentru că esenţa „Ideii Naţionale” este neschimbată de la punerea temeliilor statului român modern: evadarea de la periferia Europei şi construcţia unei Românii care îşi pune potenţialul în valoare, se auto-depăşeşte şi recuperează decalajul istoric care ne separa de familia naţiunilor dezvoltate, prospere, puternice şi influente din Vestul Europei.

Un „Nou Proiect Naţional ambiţios”, credibil şi sustenabil în timp trebuie să-şi propună câteva obiective strategice, asumate politic şi de către societate şi urmărite apoi dincolo de ciclurile politice. Aş numi asta „Busola Strategică”, capul compas al direcţiei generale a ţării pentru următorul deceniu.

Fiecare partid sau coaliţie de partide vor avea întreaga libertate să vină cu soluţii proprii, inspirate din ideologia şi viziunea lor politica. Însă obiectivele naţionale trebuie asumate explicit şi urmărite de-a lungul guvernărilor succesive”, menţionat Mircea Geoană.

În cadrul discursului, Geoană a subliniat în repetate rânduri rolul unui stat puternic în procesele economice, în crearea de noi piețe, și în investițiile strategice.

Un sondaj recent indică faptul că majoritatea românilor s-ar aștepta mai degrabă la o politică suveranistă de la conducerea de la București. Potrivit unui sondaj publicat recent de institutul de cercetare a opiniei publice Avangarde, 61% dintre respondenți ar susține acest tip de direcție împotriva politicii globaliste. În același timp, sprijinul pentru aderarea la UE rămâne ridicat.

În 2009, Mircea Geoană a pierdut în fața lui Traian Băsescu în turul doi al alegerilor prezidențiale, într-o cursă extrem de strânsă. Analistul Alfred Bulai a declarat anterior că se știe de mult timp că actualul secretar general adjunct al NATO va candida la funcția de șef al statului. Politologul a adăugat că este prea devreme pentru a declara cu siguranță candidatura lui Geoană. „Este candidatul americanilor”, a mai adăugat Bulai.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading