O navă românească dragor (navă militară pentru dragarea minelor marine magnetice), Lt. Dimitrie Nicolescu, însărcinată joi cu neutralizarea unei mine de război aflate în derivă în apele teritoriale ale Mării Negre, a fost lovită de mină în timpul intervenției.

Nava a ajuns la fața locului, joi, în jurul orei 17:45, în zona în care mina maritimă a fost semnalată de nava de țevi GSP Falcon.

Se pare că nava a fost lovită de mina pe care fusese însărcinată să o neutralizeze, provocând pagube semnificative în partea din spate a navei, dar echipajul nu a fost rănit.


„Conform procedurilor operaționale pentru aceste intervenții, la bordul navei a venit o echipă de scafandri EOD, cu o ambarcațiune specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în vederea neutralizării acestuia.” a transmis un comunicat al Marinei Române.

„Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care era amplasată mina de război s-au înrăutățit după sosirea dragorului de mine în raion din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având valuri de gradul 4 (cu un înălțime de 1,5 – 2 metri). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD în apă și îndeplinirea misiunii”, se aratăîn comunicat.

Sursa citată a menționat că nava militară a fost lovită de o mină pe mare transportată în derivă de furtună.

„Deși au fost luate măsuri de siguranță după lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, nava militară a fost lovită de o mină pe mare, care a fost transportată în derivă de furtună”.

Impactul ar fi produs o gaură în partea din spate a navei.

„Nu există victime sau răniți în urma exploziei. Cei 75 de soldați ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată și nu există pagube majore la bord”, a confirmat Marina.

Imediat după ce mina a explodat, echipajul navei a acționat pentru a astupa gaura și a limita efectele apei de mare care pătrunde în compartiment spre spatele navei.

„La ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a părăsit portul Constanța pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragătorul de mine avariat în portul Constanța”, a precizat Marina.

De la începutul conflictului din Ucraina, în regiunea de vest a Mării Negre au fost detonate 28 de mine marine – trei astfel de operațiuni au fost efectuate de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat pe 19 martie că marina ucraineană a minat porturile Odesa, Ochakiv, Chornomorsk și Pivdenny. Potrivit FSB, unele dintre cele peste 420 de mine marine au fost luate de furtuni și acum amenință transportul maritim în Marea Neagră.