O navă militară românească a fost lovită de o mină ucraineană aflată în derivă în Marea Neagră

by | 12 Sep 2022 | Politică

O navă românească dragor (navă militară pentru dragarea minelor marine magnetice), Lt. Dimitrie Nicolescu, însărcinată joi cu neutralizarea unei mine de război aflate în derivă în apele teritoriale ale Mării Negre, a fost lovită de mină în timpul intervenției.

Nava a ajuns la fața locului, joi, în jurul orei 17:45, în zona în care mina maritimă a fost semnalată de nava de țevi GSP Falcon.

Se pare că nava a fost lovită de mina pe care fusese însărcinată să o neutralizeze, provocând pagube semnificative în partea din spate a navei, dar echipajul nu a fost rănit.

„Conform procedurilor operaționale pentru aceste intervenții, la bordul navei a venit o echipă de scafandri EOD, cu o ambarcațiune specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în vederea neutralizării acestuia.” a transmis un comunicat al Marinei Române.

„Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care era amplasată mina de război s-au înrăutățit după sosirea dragorului de mine în raion din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având valuri de gradul 4 (cu un înălțime de 1,5 – 2 metri). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD în apă și îndeplinirea misiunii”, se aratăîn comunicat.

Sursa citată a menționat că nava militară a fost lovită de o mină pe mare transportată în derivă de furtună.

„Deși au fost luate măsuri de siguranță după lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile, nava militară a fost lovită de o mină pe mare, care a fost transportată în derivă de furtună”.

Impactul ar fi produs o gaură în partea din spate a navei.

„Nu există victime sau răniți în urma exploziei. Cei 75 de soldați ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată și nu există pagube majore la bord”, a confirmat Marina.

Imediat după ce mina a explodat, echipajul navei a acționat pentru a astupa gaura și a limita efectele apei de mare care pătrunde în compartiment spre spatele navei.

„La ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a părăsit portul Constanța pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragătorul de mine avariat în portul Constanța”, a precizat Marina.

De la începutul conflictului din Ucraina, în regiunea de vest a Mării Negre au fost detonate 28 de mine marine – trei astfel de operațiuni au fost efectuate de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat pe 19 martie că marina ucraineană a minat porturile Odesa, Ochakiv, Chornomorsk și Pivdenny. Potrivit FSB, unele dintre cele peste 420 de mine marine au fost luate de furtuni și acum amenință transportul maritim în Marea Neagră.

Etichete: urmări război

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading