Pandemia aproape s-a terminat dar măștile promise de un an sărmanilor, zac în depozite

by | 19 May 2021 | Politică

Peste 11 milioane de măşti de protecţie cumpărate de statul român pentru persoanele defavorizate, în baza unei OUG din starea de urgenţă, au rămas nedistribuite deși obligativitatea purtării măștii în interior încă există. Pe scurt, dacă ești sărac sau în nevoie și abia ai 500 lei pe lună, ori nu mai manânci ca să cumperi măști de protecție ori stai închis în casă 1 an de zile. Bine, mai exista și varianta să ieși cu o mască veche, uzată care nu mai oferă protecție, că poate iei virusul și faci și statului un bine.

Dar lăsând în urmă această idee amară, să vedem ce scuze mai găsesc acum politicienii pentru a nu-și face treaba.

Există patru categorii de persoane vulnerabile prevăzute în legislație care aveau dreptul să primească un pachet de 50 de măști de protecție! Da ați citit bine: 50 de măști în total pentru un an, adică 5 măști pe lună.

Este vorba despre:

a) persoanele din familiile beneficiare ale ajutorului social acordat în baza Legii privind venitul minim garantat,

b) persoanele din familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei,

c) pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi sunt de până la 704 lei inclusiv și

d) persoanele încadrate în grad de handicap care realizează venituri exclusiv din prestațiile sociale.

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru afirmă că a aflat de această situaţie abia acum trei săptămâni, iar OUG va fi modificată astfel încât măştile să fie distribuite şi pe durata stării de alertă și că era responsabilitatea autorităţilor locale să le împartă celor în drept.

“A fost pe perioada stării de urgenţă pentru a se putea procura aceste măşti. A fost o perioadă în care firmele participante la licitaţie s-au contestat, încât au trecut aproape trei luni de zile”, a declarat Nelu Tătaru.

“Ministerul a transmis către DSP-uri numărul de măşti solicitat de autorităţile locale. Aceste măşti au ajuns la autorităţile locale, ele sunt cele care le livrau către persoanele defavorizate (…) Nu am informaţii că au fost solicitate prea multe măşti. Ministerul a făcut achiziţia pe numărul de măşti care a fost solicitat. Noi le-am dat către autorităţile locale”, a mai declarat Tătaru.

“Nu vreau să spun că ar fi cineva responsabil, va fi responsabil dacă aceste măşti nu vor ajunge la persoanele defavorizate în perioada următoare (…) Cred că autoritatea locală poate da acest răspuns de ce nu au ajuns la persoanele defavorizate”, a mai declarat Tătaru.

O prevedere similara dar sub formă de lege dată de Parlamentul României la propunerea PSD a fost promulgata de Iohannis in iulie 2020 dar prevedea acordarea lunar a câte 30 de măsti persoanelor defavorizate.  Evident așa ceva nu s-a întămplat.

Cum au fost achiziționate măștile

Pe 21 mai 2020 s-a dat Ordonanța de Urgență privind acordarea de catre Ministerul Sănătății a unui număr de 50 măști de protecție. Vor beneficia de acest sprijin, aproximativ 2 300 000 de persoane,

Naguma Medical Supply, reprezentată de omul de afaceri Michael Topolinski, a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății pentru furnizarea măștilor pentru persoane defavorizate la sfârșitul lunii iunie 2020, pe baza celui mai mic preț oferit pentru măștile medicale, adică 0,64 RON plus TVA.

Rezultatul licitației fusese la acea vreme contestat de firma Best Achiziții, care a încheiat mai multe contracte cu spitalele din subordinea Primăriei București pentru furnizarea de măști și combinezoane COVID 19.

Livrarea celor 103 milioane de măști medicale destinate românilor din categorii defavorizate a fost finalizată pe 18 septembrie, anul trecut, anunța atunci compania Naguma Medical Supply SRL, fondată de familia de investitori Topolinski (tatăl Michael și cei trei copii – Tyler, Michael și Ashton).

Începând cu luna septembrie, primăriile, prin Direcțiile de Asistență Socială și Medicală, au început distribuirea măștilor de protecție facială pentru persoanele defavorizate, fie prin livrare la domiciliu, fie prin distribuirea în diverse locații, precum sediile primăriilor, ale direcțiilor de asistență socială sau cluburile de pensionari.

Numărul total de măști achiziționate de stat pentru persoanele vulnerabile și distribuite către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București a fost de 102.634.450 de bucăți.

Achiziția celor 103 milioane de măști pentru persoanele defavorizate de la firma Naguma Medical Supply SRL este anchetată și de DNA, afirma fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, în data de 23 septembrie 2020.

Motivele nedistribuirii măștilor sunt legate de:

  • diferențe constatate între numărul de beneficiari cuprinși în listele inițial transmise și listele actualizate la momentul distribuirii măștilor
  • a faptului că persoane care au fost inițial cuprinse în liste, în urma modificărilor legislative nu se mai încadrează în prevederile legii prin care ar fi beneficiat de măști
  • au fost identificate CNP-uri dublate (persoanele beneficiază de măști de protecție, o singură dată, indiferent de categoria de persoane defavorizate căreia îi aparțin la data distribuirii acestora)
  • neprezentarea la punctele de distribuție a beneficiarilor sau negăsirea acestora la domiciliu declarat.

Etichete: COVID-19

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading