UE aprobă fonduri suplimentare de 3,5 miliarde euro pentru statele care primesc refugiați ucraineni

by | 14 Apr 2022 | Politică

Măsura va oferi statelor membre acces mai rapid la finanțare pentru infrastructură, locuințe, echipamente și locuri de muncă, educație, incluziune socială, sănătate și servicii de îngrijire a copiilor.

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o modificare a legii care va permite statelor membre UE să primească în total 3,5 miliarde de euro în plus în acest an pentru a facilita primirea refugiaților în urma invaziei ruse a Ucrainei, a anunțat UE marți.

Măsura este menită să sprijine acele state membre care primesc și găzduiesc refugiați din Ucraina care au fugit de război, oferind statelor membre un acces mai rapid la finanțare UE pentru infrastructură, locuințe, echipamente și locuri de muncă, educație, incluziune socială, sănătate și servicii de îngrijire a copiilor.

Sprijinul suplimentar va fi disponibil statelor membre în funcție de numărul de refugiați care sosesc și sunt primiți din Ucraina. Comunicarea Consiliului a oferit detalii că decizia legislativă introduce modificări pentru a crește prefinanțarea din ajutorul de coeziune și reabilitare pentru teritoriile europene (REACT-EU).

Prefinanțarea planificată a fi plătită din fondurile UE în 2022 va fi majorată de la 11 la 15% pentru toate statele membre și pentru acele state membre în care numărul refugiaților din Ucraina depășea 1% din populație la sfârșitul primei lună după începerea războiului, rata de prefinanțare va crește de la 11 la 45 la sută.

În plus, legislația introduce un cost unitar pe persoană, facilitând mobilizarea resurselor. Acest lucru va permite statelor membre să ofere sprijin de bază pentru a satisface nevoile de bază ale persoanelor strămutate din Ucraina.

Amendamentele sunt menite să reducă presiunea asupra bugetelor statelor membre, astfel încât guvernele naționale să poată gestiona mai bine afluxul de refugiați din Ucraina. Potrivit informațiilor anterioare de la Comisia Europeană, prefinanțarea în cazul Ungariei este de ordinul a 300 de milioane de euro.

Până în prezent, Polonia rămâne țara care a primit cel mai mare număr de refugiați ucraineni, cu peste 2,6 milioane trecând granița în Polonia de la invazia rusă din 24 februarie.

România este pe locul al doilea cu peste 700.000 de refugiați și pe locul trei Ungaria cu 428.000, potrivit datelor furnizate de Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

Etichete: Ucraina | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading