10 țări est-europene au cerut renegocierea contractelor prea umflate pentru vaccinuri

by | 7 Jun 2022 | Red Pill

Un grup de zece țări est-europene a cerut Comisiei Europene să renegocieze contractele pentru vaccinurile Covid-19, potrivit unei scrisori consultate de Politico care se referă la o supraaprovizionare cu doze și la necesitatea protejării bugetelor de stat.

Contractele ar trebui să poată fi încheiate „dacă nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, conform uneia dintre solicitările scrisorii. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate pentru a reprezenta mai bine cererea de seruri.

Scrisoarea a fost trimisă vineri seara comisarului european pentru sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa și scrisoarea este semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

Unele țări din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea că actualele contracte privind vaccinul anti-Covid, semnate în apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a cumpăra seruri, le-au obligat să cumpere prea multe doze de care însă nu mai este nevoie acum.

Comisia a contractat 4,2 miliarde de doze de vaccin Covid, de aproape zece ori mai mare decât populația Uniunii Europene. Până în februarie, au fost livrate 1,3 miliarde de doze.

România a comandat în total peste 95 de milioane de doze de vaccin COVID, ajungând să plătească degeaba 4,5 miliarde lei.

Cum a ajuns România să plătească degeaba peste 4,5 miliarde de lei pe vaccinurile COVID? 

„În ciuda semnelor că pandemia este în scădere și că au fost atinse niveluri satisfăcătoare de vaccinare în UE, contractele cu producătorii de vaccinuri asigură o aprovizionare care depășește semnificativ nevoile și capacitatea de absorbție a statelor membre”, se spune în scrisoare.

Țările semnatare susțin că vaccinurile sunt în pericol de expirare pentru că nu mai este cerere, ceea ce reprezintă „o risipă de resurse publice care nu poate fi explicată în mod rezonabil publicului”. Eforturile Comisiei de a renegocia contractele astfel încât să încetinească livrările de vaccin nu sunt suficiente, potrivit grupului de state est-europene. Țările au scris că părți ale contractelor care reglementează achiziționarea vaccinurilor trebuie schimbate.

Scrisoarea se referă și la problema vaccinurilor care sunt livrate prea aproape de data expirării, lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și propune o cerință pentru o perioadă minimă de depozitare. Alte solicitări includ asigurarea faptului că vaccinurile vor proteja împotriva celor mai recente variante și posibilitatea ca Autoritatea UE de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență să cumpere vaccinuri neutilizate pentru a crea un stoc comun și, de asemenea, pentru a permite donații către restul lumii într-un mod mai coordonat.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading