Cine câștigă din vaccinarea covid a copiilor?

by | 16 Nov 2021 | Red Pill, Sănătate

Agenția Europeană a Medicamentului analizează în prezent autorizarea vaccinului Pfizer pentru copiii în vârstă de 5-11 ani. Cel mai probabil vor elibera autorizarea condiționată de punere pe piață, având în vedere că „sora mai mare” din Statele Unite, Food and Drug Administration, a emis deja o astfel de autorizare provizorie pentru această categorie de vârstă.

Și celelalte companii producătoare de vaccinuri covid, care le livrează la adulți, au depus solicitări similare de autorizare pentru copiii de 5-11 ani. Este un interes febril din partea acestor mari producători, dar și din partea autoritățlor sanitare, de a extinde categoria de vârstă eligibilă pentru administrarea vaccinului, chiar dacă studiile clinice nu au fost finalizate nici măcar pentru categoria 12-17 ani. Mai jos este tabelul cu calendarul finalizării studiilor clinice pentru persoanele de sub 18 ani (sursa este aici).

Dacă în cazul producătorilor interesul comercial este evident, deși nu neapărat foarte consistent – mai multe persoane eligibile de vaccinare înseamnă profituri mai mari –, în cazul autorităților sanitare din diversele state, interesul pentru vaccinarea copiilor mici este mai greu de înțeles. S-a spus și încă se mai spune că virusul poate fi transmis de copii, deși există și studii care arată că aceștia nu reprezintă un vector important de transmitere.

Toate datele indică faptul că, în ce privește copiii, aceștia nu sunt vectori semnificativi de transmitere a pandemiei COVID-19”, se arată într-un studiu publicat pe site-ul American Academy of Pediatrics.

Dar chiar dacă virusul este transmis în aceeași măsură, ca și în cazul adulților, vaccinarea copiilor nu are cum să oprească în niciun fel acest lanț al contagiunii de la copil la familia sa sau la alți adulți. Numărul mare de infectări din statele europene cu o rata mare de vaccinare, arată cu prisosință că vaccinare nu poate opri pandemia.

S-a spus însă că vaccinul reduce riscul de simptome grave sau de deces. Foarte bine! Iată un avantaj important, care însă ne costă foarte mult, pentru că același efect ar fi putut fi obținut de un tratament cu medicamente ieftine, sigure, care nu trebuie transportate la -20 0C. Dar, este la fel de adevărat că acest beneficiu îl oferă și vaccinurile. Doar că în cazul copiilor, avantajul diminuării riscului de deces, nu contează aproape deloc, dacă avem în vedere numărul extrem de scăzut al deceselor la categoria <18 ani. Un studiu recent realizat, care analizează înregistrările obligatorii din Baza de Date Națională privind Mortalitatea Copiilor din Anglia (National Child Mortality Database), a analizat numărul deceselor provocate de COVID în rândul copiilor și persoanelor tinere (<18 ani), în perioada martie 2020 – februarie 2021. Concluzia a fost că rata deceselor provocate de COVID în rândul copiilor și adolescenților este de 2 cazuri la 1 milion de persoane din această categorie de vârstă. Adică o rată extrem de scăzută. cu mult mai mică decât miocarditele raportate pentru același grup de persoane. Astăzi, în condițiile în care marea majoritate a statelor UE, cu excepția notabilă a Olandei, sub-raportează efectele adverse ale vaccinului, avem totuși peste 13.000 de efecte adverse ale vaccinurilor la vârsta <18 ani. Sunt înregistrări oficiale, în baza de date a EMA. Deci cu mult mai mult decât în cazul deceselor covid asociate acestui grup de vârstă. Deci cu ce ar ajuta vaccinul aceste persoane dacă în cazul lor, practic, nu există riscul de deces din cauza covid?

Singura explicație plauzibilă este de ordin statistic. După cum s-a putut observa, eficiența vaccinului nu a fost nici pe departe cea indicată de producători. Statele din Europa cu rate mari de vaccinare se confruntă în prezent cu un val uriaș de infectări, care depășesc chiar vârfurile din valurile anterioare. Se invocă mereu faptul că, în ciuda infecțiilor foarte numeroase, sunt mai puține spitalizări și decese. Dar aste este irelevant pentru copii.  Spitalizările și decesele din cauza COVID-19 sunt aproape inexistente în cazul lor. Dar tocmai aici este avantajul pe care îl vor câștiga, de-o potrivă, și producătorii și autoritățile. Cu cât vor fi incluși mai mulți copii în categoria vaccinaților, cu atât proporția spitalizărilor și deceselor va fi mai mică, pentru că cei sub 18 ani oricum nu ajungeau la spital si nu decedau decât într-un număr infinitezimal de mic. Așadar, cu cât vor fi mai mulți copii vaccinați, cu atât va crește în statistici eficiența vaccinurilor covid. Deci, aparent, se vor justifica atât banii încasați de producător, cât și deciziile autorităților sanitare de a achiziționa aceste produse care, calitativ, sunt mult inferiroare față de nivelul promis de producător. În realitate, creșterea eficienței este doar pe hârtie, în statistici. Cvasi-unanimitatea copiilor sub 18 ani nu ar fi ajuns oricum la spital sau la deces, iar asta datorită propriului sistem imunitar, nu neapărat datorită vaccinării.

Revoltător este faptul că, pentru a câștiga acest plus aparent de eficiență a vaccinurilor, vom depăși cu mul cele peste 13.000 de efecte adverse raportate deja, pentru <18 ani, în baza de date europeană.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading