Încă un studiu care arată că vaccinarea COVID crește riscul de infecție cu tulpina Omicron

by | 24 Jan 2022 | Red Pill

După ce am comentate pe larg studiul realizat în Danemarca din care reișea în mod clar că în valul Omicron persoanele vaccinate sunt mai expuse riscului de infecție decât cele nevaccinate, a apărut o nouă cercetare care confirmă că vaccinurile COVIC în loc să ofere protecție, ajung să crească riscul de infecție în fața noii tulpini.

Noul studiu a fost realizat în Canada, în perioada 22 noiembrie-19 decembrie 2021, și a fost finanțat de Canadian Immunization Research Network pe baza unui grant de la Public Health Agency of Canada și de la Canadian Institutes of Health Research. Rezultatele au fost publicate pe medRxiv pe data de 1 ianuarie 2022. Trebuie menționat că studiul este încă în stadiul de „preprint”, adică evaluarea sa de către alți cercetători nu a fost încă finalizată.

Concluziile studiului sunt următoarele:

„Este puțin probabil ca două doze de vaccinuri COVID-19 să protejeze împotriva infecției cu Omicron. O a treia doză oferă o oarecare protecție pe termen scurt, dar substanțial mai mică decât în cazul Delta. Rezultatele noastre pot fi afectate de comportamente pe care nu le-am putut lua în considerare în analizele noastre. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a examina protecția împotriva formelor severe.”

Chiar dacă această cercetare nu a fost încă pe deplin validată la nivel științific, ea ne oferă date consistente cu concluziile studiului din Danemarca referitor la același subiect, respectiv eficiența vaccinurilor în cazul tulpinii Omicron, în comparație cu tulpina Delta.

La fel ca în Danemarca, și în acest caz datele indică o eficiență negativă a vaccinurilor și o protecție scăzută chiar după aplicarea dozei booster.

După cum se poate observa în graficul de mai sus, între ziua 60 și 119 după a doua doză de vaccin, eficiența vaccinurilor COVID ARNm devine negativă, ceea ce înseamnă că riscul de infectare este mai mare decât în cazul unei persoane vaccinate. Această stare de vulnerabilitate se menține ulterior, pe termen lung (>240 de zile).

În ce privește doza booster, aceasta începe să ne ofere o oarecare protecție abia după 7 zile de la administrare. Într-adevăr, doza booster devine utilă pentru persoanele vaccinate, pentru a le readuce peste linia de plutire în ce privește protecția față de riscul de infectare.

Concluzie: România avantajată de rata mică de vaccinare?

Atât studiul din Danemarca, cât și cel din Canada oferă date suficiente pentru încetarea imediată a campaniei de vaccinare, cel puțin până când producătorii de vaccinuri vor face disponibilă variantele noi de vaccin capabilă să neutralizeze tulpina Omicron.

Până atunci se pare că vaccinurile fac mai mult rău decât bine în combaterea pandemiei, fapt confirmat și de realitatea statistică din statele cu cu rate mari de vaccinare în care se observă și cele mai multe infecții covid în acest val Omicron (Israel, UK, Spania, Portugalia etc). Unul dintre principiile esențiale ale jurământului lui Hipocrate este „Primum non nocere!” („Întâi de toate, nu face rău!” – enunțat oarecum diferit în forma inițială a jurământului).

Din această perspectivă, cele două studii din Danemarca și Canada ne oferă o perspectivă mai optimistă în ceea ce privește evoluția valului 5 în România. Având în vedere că în țara noastră există o rată mai mică de vaccinare, comparativ cu alte state occidentale, înseamnă că avem mai puține persoane cu o vulnerabilitate sporită față de riscul de infectare.

Dacă s-ar lua în considerare datele din cele două studii, strategia corectă a autorităților publice ar fi să sisteze vaccinarea pentru cei nevaccinați (până la apariția noilor formule ce pot neutraliza Omicron) și să încurajeze efectuarea dozei booster pentru cei vaccinați. 

Însă indiferent ce vor face autoritățile din România sau din alte state europene, este clar că, în lumina acestor studii, vaccinarea obligatorie devine cu totul lipsită de sens și ar trebui să înceteze imediat. 

Etichete: Omicron | vaccin

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading