UE adoptă, fără vot în plen, legea care acordă platformelor digitale o oră pentru a elimina conținutul terorist

by | 6 May 2021 | Red Pill

Parlamentul European a adoptat  în mod oficial, fără vot, o legislație controversată care obligă platformele online să elimine conținutul terorist în decurs de o oră de la semnalarea acestuia.

Fără vot în plen

Legislația nu a fost supusă votului în plen. Întrucât textul actual este aprobat de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) la 11 ianuarie cu 52 de voturi pentru și 14 împotrivă, a fost exclusă o nouă dezbatere în cameră.

Regulamentul privind prevenirea difuzării online a conținutului terorist, care a fost adoptat în fața opoziției din partea mai multor organizații și deputați, include o obligație pentru platformele digitale de a elimina „conținutul terorist sau de a dezactiva accesul la conținut terorist în toate statele membre cât mai curând posibil și, în orice caz, în decurs de o oră de la primirea ordinului de eliminare. ”

Aceste „ordine de eliminare” trebuie să provină de la „autoritatea competentă” din fiecare țară a UE și pot fi adresate tuturor statelor membre.

Legislația, care a fost elaborată de Comisia Europeană ca urmare a unei serii de atacuri teroriste în întregul bloc, este văzută ca fiind necesară pentru a combate conținutul online difuzat de teroriști pentru a-și răspândi mesajul, a radicaliza și recruta adepți și a direcționa activități teroriste.

Cu toate acestea, criticii spun că acordarea gazdelor platformei un termen atât de scurt îi va încuraja să folosească algoritmi pentru moderarea lor. Mai mult, absența controlului judiciar și domeniul de aplicare transnațional al ordinelor de eliminare amenință libertatea de exprimare și reprezintă un pericol pentru democrație, spun ei.

Cea mai recentă scrisoare deschisă adresată deputaților europeni care le solicită să respingă legislația indică „contradicțiile acestui text cu decizia Consiliului constituțional francez din 18 iunie 2020 privind legea de combatere a conținutului urât pe internet”.

Consiliul constituțional a respins mai multe prevederi ale așa-numitei legi Avia care ar fi obligat gazdele să elimine conținutul contravențional în termen de 24 de ore pe motiv că „un astfel de termen este deosebit de scurt” și că ordinul de eliminare prevăzut „nu este supus intervenția prealabilă a unui judecător sau la orice altă condiție ”.

Lucille Rouet de la Syndicat de la Magistrature, unul dintre semnatarii scrisorii, regretă faptul că textul european prezintă același risc ca și prevederile legii Avia, acela al „retragerilor preventive”. „Riscul este ca prea multe lucruri să fie retrase pe baza unor criterii prea largi, pentru a nu fi sancționate”, a declarat aceasta.

Garanții obținute

În lumina criticilor, o serie de garanții au fost adăugate la legislația propusă. Textul afirmă acum că „materialul difuzat în scopuri educaționale, jurnalistice, artistice sau de cercetare sau în scopuri de sensibilizare împotriva activității teroriste nu trebuie considerat a fi conținut terorist”.

De asemenea, a fost adăugată o prevedere pentru a trata problema platformelor care implementează filtre automate. Regulamentul prevede acum că „orice cerință de a lua măsuri specifice nu va include obligația de a utiliza instrumente automate de către furnizorul de servicii de găzduire” și adaugă obligații de transparență în acest sens.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading