Cifrele nu justifică obligarea prin lege a angajaților din Sănătate să se vaccineze

by | 13 Aug 2021 | Sănătate

Ministerul Sănătăţii a informat, marţi, că 70% dintre medicii din spitalele publice erau vaccinaţi, la finalul lunii iulie, împotriva COVID-19, dintre care 69% cu schemă completă.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, în total, 59,48% din personalul medical aflat în contact cu pacienţii – medici, asistenţi medicali, infirmieri, brancardieri – din unităţile sanitare cu paturi din sistemul public este vaccinat împotriva COVID-19, 58,08% cu schemă completă şi 1,4% cu prima doză. Totodată, 1,79% nu au declarat statusul vaccinal.

Conform comunicatului, cele mai mari procente de medici vaccinaţi cu schemă completă împotriva COVID-19 se regăsesc în judeţele Ilfov (86%), Călăraşi (85%) şi municipiul Bucureşti (83%), urmate de Vrancea, Covasna (82%), Alba, Ialomiţa şi Satu Mare (80%).

Cele mai mari procente de personal medical vaccinat cu schemă completă se regăsesc în judeţele Călăraşi (76,45%), Cluj (71,69%), Sibiu (69,55%), Ilfov (69,13%) şi municipiul Bucureşti (66,34%), în timp ce pe ultimele locuri se află judeţele Suceava (44,53%), Bacău (43,47%), Arad (39,88%), Neamţ (36,58%).

Datele arată că asistenţii medicali sunt vaccinaţi împotriva COVID-19 în proporţie de 57,65% (55,99% cu schemă completă), infirmierii în proporţie de 53,59% (52,37% cu schemă completă), iar brancardierii în proporţie de 49,21% (47,66% cu schemă completă).

„Conform sintezei realizate de Federaţia Sanitas România, în acest moment, 60,14% din personalul angajat în Sănătate sunt fie vaccinaţi, fie au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni! (…) Dacă raportăm aceste date la cele făcute publice de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid-19, constatăm că rata procentuală medie de vaccinare a angajaţilor din sănătate (60,14%) este de aproape două ori şi jumătate mai mare decât rata de vaccinare a întregii populaţii din România (25,67%). (…) Prin urmare (…) nu se justifică emiterea unui act normativ care să oblige angajaţii din Sănătate la vaccinare sau la testarea periodică pe banii salariaţilor!”, potrivit comunicatului postat de organizaţia sindicală pe Facebook.

Federaţia Sanitas apreciază că gradul de imunizare, prin vaccinare sau prin trecerea prin boală, a angajaţilor din sistemul public de sănătate, este apropiat de valoarea necesară atingerii imunităţii de grup.

„O campanie mai coerentă, mai bine ţintită şi mai bine documentată, desfăşurată de autorităţi, ar putea fi o soluţie mai corectă şi mai onestă pentru creşterea numărului de vaccinaţi anti COVID-19, atât în sistem, cât şi la nivelul întregii populaţii. Precizăm că datele colectate la solicitarea Federaţiei Sanitas până în prezent, sintetizate şi publicate în formă grafică, au fost transmise oficial şi direct de 162 de instituţii medicale publice, sub semnătura reprezentanţilor legali ai acestora; datele colectate se referă la peste 90.300 de angajaţi din sistemul de sănătate”, se menţionează în comunicatul Federaţiei Sanitas.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading