Curcumina, derivat al turmericului, poate fi un potențiat tratament natural pentru COVID

by | 23 Apr 2021 | Sănătate

Curcumina are potențial terapeutic în ameliorarea unei serii de afecțiuni neurodegenerative, dovadă fiind efectele sale antioxidante, antiinflamatorii și anti-agregare. Curcumina este compusul activ bifenolic al turmericului. Curcumina este folosită de sute de ani pentru tratarea diferitelor afecțiuni.

Odată cu apariția de noi variante ale sindromului respirator acut sever coronavirus 2 (SARS-CoV-2), pandemia bolii coronavirusului 2019 (COVID-19) este departe de a fi terminată. În timp ce lansarea globală a vaccinurilor s-a făcut cu o viteză impresionantă, căutarea de noi terapii sigure, eficiente și direcționate este încă activă.

Acum, un nou studiu în Biomedicină și Farmacoterapie analizează potențialul curcuminei, un alcaloid natural derivat din turmeric și nanosisteme pentru tratarea COVID-19.

Curcumina

Curcumina este un compus polifenolic izolat din rizomul plantei de curcuma, Curcuma longa. Alcătuiește curcuminoidul major din această plantă, la 77% din total, în timp ce compusul minor curcumina II reprezintă 17%, iar curcumina III cuprinde 3%.

Curcumina a fost caracterizată și studiată temeinic, ca o moleculă naturală cu proprietăți medicinale. Tolerabilitatea și siguranța sa au fost bine documentate, cu o doză maximă de 12 g / zi.

Utilizările sale au fost descrise ca antiinflamatoare, anticanceroase și antioxidante, precum și antivirale. Curcumina a fost sugerată ca o moleculă cu potențialul de a vindeca edemul pulmonar și alte procese nocive care duc la fibroza pulmonară în urma COVID-19.

Curcumina inhibă enzimele virale

Se crede că acest lucru se datorează capacității sale de a inhiba virusul în sine, precum și de a modula căile inflamatorii. Reglează transcrierea și reglarea virală, se leagă cu o potență ridicată de enzima protează principală virală (Mpro) care este cheia replicării și inhibă atașamentul viral și intrarea în celula gazdă. De asemenea, poate perturba structurile virale.

Gama sa de ținte antivirale include virusul hepatitei C, virusul imunodeficienței umane (HIV), virusul Epstein-Barr și virusul gripei A. S-a raportat că inhibă proteaza de tip 3C (3CLpro) mai eficient decât alte produse naturale, inclusiv quercetina sau medicamente precum clorochina și hidroxiclorochina.

Acest lucru ar putea permite reducerea încărcăturilor virale din interiorul celulei umane mult mai rapid decât alte medicamente mai puțin inhibitoare și, astfel, previne progresia bolii către sindromul de detresă respiratorie acută (ARDS).

Curcumina inhibă receptorul celulei gazdă

Virusul se atașează la receptorul celulei țintă gazdă umană, enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2). Studiile de modelare au arătat că curcumina inhibă această interacțiune virus-receptor în două moduri, prin inhibarea atât a proteinei spike, cât și a receptorului ACE2.

Cu toate acestea, curcumina are o biodisponibilitate scăzută, deoarece nu se dizolvă bine în apă și este instabilă în mediu apos, în special la pH mai mare. Când este administrat oral, acesta suferă un metabolism rapid de către intestin și ficat. Acest obstacol poate fi depășit prin utilizarea nanosistemelor.

Implicații și direcții viitoare

Aceste descoperiri indică potențialul pentru investigarea atât a curcuminei, cât și a nanosistemelor pentru tratamentul SARS-CoV-2. Sunt necesare studii suplimentare pentru a valida activitatea anti-SARS-CoV-2 a ambelor molecule, precum și eficiența și sinergismul lor in vitro și in vivo, urmate de studii clinice. Formulările cu curcumină-NP pot fi în fruntea acestor investigații, deoarece acestea sunt deja aprobate pentru utilizare terapeu

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading