Gunoiul a devenit principala amenințare la sănătatea bucureștenilor

by | 22 Jul 2021 | Sănătate

“Cel mai tare salubrist, la ora actuală în Bucureşti, este femeia de serviciu. Asta se întâmplă!” O spune pe șleau şeful Gărzii Naţionale de Mediu.

Octavian Berceanu, şef Garda Naţională de Mediu: “Singura verigă care funcţionează, paradoxal, sunt cei care fac curăţenie la ghena blocului. Aia e singura sortare care se întâmplă în Bucureşti, în realitate. E aproape la gri, ca să nu zic la negru.”

Însă asta înseamnă cel mult 20%. Restul de 80% din gunoiul produs de Capitală, adică peste o mie de tone, ajunge în singurul depozit care mai există acum, cel de la Vidra. Dar nu se ridică tot. Aşa că situaţia din Sectorul 1 nu mai este singulară.

”Nu-şi fac datoria! Pe Bd-ul Dacia care cândva era fala Bucureștiului, este un dezastru. Este Ferentari de acum 20 de ani. Mizerie până peste cap.” ​”Își bat joc de noi. Ne lasă așa.”

Singura curăţenie mai serioasă în Sectorul 1 a fost de ochii oficialilor prezenţi la ceremonia militară, unde a venit şi Klaus Iohannis. Dar gunoaiele s-au strâns iar în cantități mari dupa terminarea evenimentului. Primarii de sector din Bucureşti se plâng, la rândul lor, că n-au bani pentru depozitare la Vidra.

Tariful pe tona de deșeu care ajunge în depozit este de 42,4 euro și este rezultatul pronunțării unei hotărâri judecătorești definitive obligatorii pentru Eco Sud, primării, agenți economici și cetăţeni. Prea mult. Aşa că primarii vor să-şi sorteze fiecare gunoiul. Au înfiinţat o asociaţie şi aşteaptă bani europeni.

Şeful Gărzii de Mediu e însă reticent:

“Scindarea şi mutarea responsabilităţii către primăriile de sector este un eșec clar dovedit. Singură soluție este să avem o trasabilitate a deșeurilor și o colectare selectivă de calitate.

Condamnăm generaţiile viitoare dacă ne gândim să facem o nouă groapă de gunoi în Bucureşti sau în cei 5-6 km pe care îi are IF în jurul Bucureştiului.

Astfel că, singurele variante rămân la graniţa Ilfovului cu Damboviţa, Prahova sau Ialomiţa acolo unde ar putea fi construit un nou depozit. Însă un astfel de proiect durează câţiva ani” spune Berceanu.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading