Medicamentul anti Covid Molnupiravir, interzis în India, „are probleme majore de siguranță”

by | 7 Jan 2022 | Sănătate

Evidențiind diferitele preocupări de sănătate legate de medicamentul antiviral Covid Molnupiravir, dr. Balram Bhargava, șeful Consiliului Indian de Cercetare Medicală (ICMR), a spus că medicamentul produs de Merck (deși aprobată anterior) pentru coronavirus nu a fost adăugată la protocolul național de tratament din cauza unor „preocupări majore de siguranță”.

Medicamentul este deja utilizat în Uniunea Europeană și într-o serie de alte țări inclusiv în România.

Consiliul Indian de Cercetare Medicală, administrat de stat, a declarat că nu va recomanda utilizarea antiviralului Merck, Molnupiravir, pentru a trata pacienții cu Covid – în ciuda faptului că valul Omicron începe să provoace creșterea numărului de  infectări iar medicamentul a fost aprobat de autoritatea de reglementare a medicamentelor din țară la sfârșitul anului, conform ziarului The Hindu.

În momentul de față India înregistrează 55.369 cazuri zilnice (în medie pe 7 zile) mult sub valul din primăvară când avea 400.000 de cazuri:

Balram Bhargava a declarat miercuri într-o conferință de presă: „Trebuie să ne amintim că acest medicament are probleme majore de siguranță”.

Ce acuză Consiliul Indian de Cercetare Medicală

India este în principal îngrijorată de riscurile utilizării pe scară largă a medicamentului, în special în rândul bărbaților și femeilor aflate la vârsta fertilă, după ce studiile efectuate pe animale au arătat riscuri pentru descendenții nenăscuți.

Dr. Bhargava, a prezentat concluziile analizei efectelor acestui medicament la o conferință de presă miercuri:

SUA au aprobat Molnupiravir pe baza a 1.433 de pacienți cu o reducere de 3% a bolii Covid grav-moderat.

Medicamentul poate provoca teratogenitate, mutagenitate și poate provoca, de asemenea, deteriorarea cartilajului. Poate fi dăunător și pentru mușchi.

Dacă un pacient consumă Molnupiravir, va trebui să folosească un contraceptiv timp de trei luni, atât bărbați, cât și femei, pentru că și copilul născut ar putea fi afectat.

Ce se știa până acum

Molnupiravir este prima capsulă antivirală din lume pentru Covid care poate fi luată acasă și reduce riscul de spitalizare sau deces cu aproximativ 30% dacă este luată imediat după ce o persoană este infectată, cel puțin așa se prezenta până acum.

Acesta a fost aprobat de autoritățile de reglementare din întreaga lume și a fost văzut ca având un potențial deosebit de a ajuta la combaterea Covid-ului grav în țările cu venituri mici și medii, cu acoperire scăzută a vaccinurilor, după ce dezvoltatorii, Merck și Ridgeback Pharmaceuticals, au autorizat opt ​​producători de medicamente indieni să producă versiuni generice, mult mai ieftine.

În Marea Britanie și UE, femeilor aflate la vârsta fertilă li se cere să utilizeze contracepție în timpul tratamentului și cel puțin patru zile după aceea. În India, atât bărbaților, cât și femeilor li s-a spus să utilizeze contracepția timp de cel puțin trei luni după tratament.

Problema este legată de modul în care funcționează capsula: introduce în mod eficient erori în virus pe măsură ce se replică, oprind în cele din urmă răspândirea acestuia. În teorie, acest lucru ar putea afecta și celulele umane pe măsură ce se divid și se dezvoltă, deși nu există dovezi în acest sens în acest moment.

Medicamentele teratogene pot dăuna dezvoltării unui făt, în timp ce cele mutagene pot schimba permanent materialul genetic al unei persoane.

Anumite medicamente sunt cunoscute sau suspicionate că ar avea potențial teratogen – adică să cauzeze defecte de naștere sau probleme de dezvoltare intrauterină normală a embrionului sau fetusului la cca 10-14 zile după concepție. De aceea, administrarea de medicamente în primele 12 săptămâni de sarcină este extrem de limitată și strict monitorizată, inclusiv pentru medicamente uzuale.

Mutagenitatea se referă la inducerea modificărilor permanente transmisibile în cantitatea sau structura materialului genetic al celulelor sau organismelor.

Se spune despre oricare element capabil sa provoace o mutatie in cadrul unei specii. Principalele elemente mutagene sunt radiatiile si produsele chimice, generate de catre substantele mutagene, mutatiile pot conduce la boli ereditare sau la cancere.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading