Peste 1 milion de cazuri de cancer nediagnosticate în Europa din cauza pandemiei

by | 21 Nov 2022 | Sănătate

100 de milioane de teste de depistare a cancerului nu s-au mai făcut în doi ani de pandemie Covid-19. Acestea ar fi dus, dacă s-ar fi făcut, la depistarea a circa 1 milion de cazuri noi de cancer. Cercetătorii spun că se află într-o cursă contra cronometru pentru a găsi aceste cazuri de cancer încă nediagnosticate.

Cancerul a fost deja o cauză principală de deces în întreaga lume, înainte de a apărea Covid-19 iar un nou studiu arată că se va înregistra o creștere uriașă. Cercetătorii au subliniat efectele dezastruoase ale pandemiei asupra diagnosticului precoce, iar tratamentul va reduce probabil progresul luptei cancerului în Europa cu aproape un deceniu.

Într-un studiu publicat în Lancet Oncology, European Groundshot – abordarea provocărilor europene în domeniul cercetării cancerului cercetătorii au adunat date noi detaliate despre activitatea de cercetare a cancerului în Europa în ultimii 12 ani. Raportul a arătat că aproximativ un milion de cazuri de cancer au fost ratate în Europa în ultimii doi ani.

Raportul subliniază nevoia ca guvernul european să ofere îngrijire mai accesibilă, de calitate superioară și mai echitabilă.

Echipa de cercetători a analizat datele privind impactul pandemiei de COVID-19 în Europa și a descoperit că medicii au văzut cu 1,5 milioane de pacienți cu cancer mai puțini în primul an de pandemie, unul din doi pacienți cu cancer nefiind operați sau nefăcând chimioterapie într-un timp util.

„Suntem acum într-o cursă contra cronometru pentru a găsi aceste tipuri de cancer lipsă. În plus, o înghețare a cercetării cancerului, cu laboratoarele închise și studiile clinice amânate sau anulate în primul val de pandemie. Suntem îngrijorați că Europa se îndreaptă către o epidemia de cancer în următorul deceniu, dacă sistemele de sănătate și cercetarea cancerului nu sunt prioritizate urgent”, a spus profesorul Mark Lawler, autorul principal al lucrării.

Lucrarea îndeamnă Comisia Europeană să pună accent pe Europa Centrală și de Est, deoarece constatările subliniază decalajul tot mai mare în activitatea, capacitatea și rezultatele de cercetare a cancerului, în comparație cu restul Europei. Ei au dat mai multe recomandări cheie în cadrul unui apel la acțiune pentru a reimagina cercetarea cancerului și implementarea acesteia în Europa.

„Avem o oportunitate de neegalat de a reimagina cercetarea cancerului și implementarea acesteia pentru a atinge ambițioasa noastră viziune 70:35, o medie de 70% supraviețuire pe 10 ani pentru pacienții tratați pentru cancer în Europa până în 2035. Să profităm de această oportunitate”, a adăugat profesorul Lawler.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading