Adevărul în cifre despre ce pensii mici primesc românii față de cât contribuie

by | 31 May 2021 | Social

Problema pensiilor revine din ce în ce mai mult în atenția politicienilor dar nu pentru motivul corect. Săptămâna trecută, România a depus la Bruxelles Planul de Redresare și Reziliență PNRR fără să-l prezinte public. Jurnaliștii au reușit să afle pe surse ce conține și s-a iscat o adevărată furtună. Acesta cuprinde modificări pe care vrea să le facă la sistemul de pensii, desființând actuala lege a pensiilor care nici nu a fost încă implemetată. Pensiile nu vor crește semnificativ, pensionarea anticipată este eliminată iar cele speciale nu vor fi micșorate. Vârsta de pensionare și stagiul de cotizare se vor mări.

Mai mult, Dan Barna (USR) s-a exprimat public referitor la pensii spunând că vrea” calibrarea contribuțiilor  cu speranța de viață”.

Când ies românii la pensie?

  • Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030.
  • Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.
  • Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.
  • Stagiul complet de cotizare pentru femei este de 31 de ani și va crește treptat până la 35 de ani până în luna ianuarie 2030.
  • Stagiul complet de cotizare pentru bărbați este de 35 de ani.

Cănd ies europenii la pensie?

Așa cum vedeți mai sus, România se află în nota europeană, cu 63 de ani în medie față de statele membre UE unde vârsta medie de pensionare este de 65 de ani.

Spania, Germania și Franța sunt pe cale să ridice nivelul vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, în timp ce ținta este de 68 de ani în Marea Britanie și Irlanda.

În tot mai multe țări, vârsta de pensionare este legată de speranța de viață. Pe lângă Finlanda, acest mecanism este funcțional în Cipru, Danemarca, Estonia, Grecia, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Slovacia. La fel, britaniii vor și ei să adopte acest mecanism. Modificarea vârstei de pensionare e programată să aibă loc între 2020 și 2030.

În unele țări, vârsta de pensionare diferă între bărbați și femei, femeile pensionându-se la o vârstă mai redusă. Tendința și aici este de a egaliza vârsta la care femeile și bărbații ies la pensie.

Care este speranța de viață în România și în Europa?

Perspectiva de a munci până spre 70 de ani nu e deloc corectă. Speranța de viață în România este cea mai mică din Europa (după Bulgaria), de doar 75.3 ani față de media europeană de 81 de ani sau 82,9 ani în Franța sau 83,8 în Elveția.

Mai jos puteți vedea care este speranța de viață în țările europene (UE și non UE), în medie și pe sexe:

Apoi date fiind condițiile de sănătate ale populației la grupa de vârstă de peste 70 de ani, nu vei apuca să te bucuri prea mult de pensie. E drept, bugetul Statului are doar de câștigat: nu va mai cheltui cu pensia ta mult timp că nu va mai avea cui da pensia. În același timp va încasa de la tine contribuții mai mult timp decât o face în prezent.


Ponderea persoanelor în funcţie de starea de sănătate percepută diferă foarte mult pe grupe de vârstă.

Majoritatea persoanelor tinere au declarat o stare de sănătate bună şi foarte bună, dar numai 26,4% dintre persoanele de 65-74 ani şi 10,0% dintre persoanele de 75 şi ani şi peste au declarat că au o stare de sănătate bună şi foarte bună.

Populaţia rezidentă de sex masculin (78,6%) declară o stare de sănătate bună sau foarte bună într-o proporţie mai mare decât populaţia rezidentă de sex feminin, diferenţa fiind de 7,5 puncte procentuale. Excepție fac numai copii de 0-14 ani, în cazul cărora proporția fetelor cu o stare de sănătate bună și foarte bună (98,3%) este mai mare decât a băieților cu 1,1 puncte procentuale.

Cea mai mare diferenţă privind percepţia unei stări de sănătate bune sau foarte bune s-a înregistrat pentru persoanele în vârstă de 65-74 ani (30,5% dintre bărbați și 23,2% dintre femei). În cazul persoanelor de 75 ani și peste diferența este de 3,5 puncte procentuale în favoarea bărbaților, 12,2% dintre aceștia menționând o stare de sănătate bună sau foarte bună.

Câți ani se bucură românii de pensie? Cam cel mai puțin din Europa

Din datele de mai sus rezultă următoarele cifre în medie (câteva țări care ne interesează):

  • Europa (medie) – 16 ani
  • Germania – 15,5 ani
  • Franța – 16,3 ani
  • Italia – 16,4 ani
  • Bulgaria – 9 ani
  • Spania – 17 ani
  • România – 12 ani

“Noroc” cu Bulgaria care chiar exploatează populația până aproape de moarte (9 ani de pensie în medie) că altfel am fi fost noi pe ultimul loc cu 12 ani de pensie plătită. Iar dacă te uiți la statistica pe sexe, vezi că la noi bărbații sunt cu adevărat victime ale sistemuului cu 71 ani speranță de viață si vârsta de pensionare de 65 ani. Deci 6 ani de pensie în plată.  Nu înțeleg de ce nu interzicem cu totul pensiile pentru contribuție și să primească doar cei ce nu contribuie.

Cât contribuie și cât încasează românii le fondul de pensii?

Un calcul estimativ făcut de Claudiu Vuță pentru un salariu mediu arată așa:

Contribuții:

  1. Femei (stagiu cotizare 31 de ani) = 505.000 lei
  2. Bărbați (stagiu cotizare 35 de ani) = 570.000 lei

Pensie primită (o medie de 1600 lei):

  1. Femei (17 ani):  326.400 lei
  2. Barbați (6,7 ani):  128.640  lei

Vi se pare corect să primească femeile ceva peste jumate din cât contribuie iar bărbații un sfert?

Dar cineva trebuie să și muncească până la moarte să plătească pensiile “specialilor” care se pensionează la 45 de ani.

Etichete: pensii

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading