Carnea cultivată în laborator produce de până la 25 de ori mai mult CO2 decât practicile standard de sacrificare atunci când este extinsă la oferta actuală de pe piață, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Davis din California.
Studiul dezvăluie că impactul asupra mediului al producției de carne cultivată în laborator sau de carne pe bază de celule animale (ACBM) „este probabil să fie cu ordine de mărime mai mare decât producția medie de carne de vită”.
Nivelurile crescute de CO2 ar fi necesare pentru procesele de purificare care furnizează nutrienți celulelor cultivate – adică „înlăturarea celulelor dintr-un animal sau plantă și creșterea lor ulterioară într-un mediu artificial favorabil ”.
„Utilizarea metodelor de rafinare contribuie în mod semnificativ la costurile economice și de mediu asociate cu produsele farmaceutice, deoarece acestea consumă atât energie, cât și resurse”, susțin cercetătorii.
În special, studiul susține că rapoartele anterioare privind impactul pozitiv asupra mediului al cărnii cultivate în laborator se bazează pe „tehnologii nerealiste” care „nu sunt fezabile din punct de vedere tehnic”, inexistente sau improbabile să funcționeze.
Deși studiul nu a fost încă revizuit de către colegi, rezultatele ar fi devastatoare pentru mulți dintre cei mai puternici susținători ai cărnii artificiale, cum ar fi miliardarul Microsoft Bill Gates, care susține că națiunile bogate ar trebui să îmbrățișeze carnea sintetică și să-i oblige pe cetățeni să nu mai consume carne reală de vită/0aie/capră.
Ideile proaste vin din Olanda: un oraș interzice reclamele la carne