Cercetările indică faptul că vaccinurile oferă o eficacitate redusă împotriva Omicron

by | 10 Jan 2022 | Social

Cercetătorii sugerează că virusul a evoluat într-un mod in care evită imunitatea indusă de vaccin. Varianta Omicron a SARS-CoV-2 este mult mai eficientă în infectarea persoanelor vaccinate, sugerează o analiză a cercetărilor pe acest subiect.

Cercetările arată, de asemenea, că vaccinarea oferă mai puțină protecție împotriva imbolnavirii grave cu Omicron. Varianta Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud în noiembrie, este acum tulpina dominantă în Statele Unite, conform estimărilor CDC. A ajuns la un procent de peste 95% din infectările săptămânii recent încheiate, conform celor mai recente date ale CDC. Omicron pare să se răspândească mai ușor, dar cu simptome mai puțin severe.

Un studiu danez  de data recentă a constatat că o persoană complet vaccinată dintr-o gospodărie infectată cu Omicron era la fel de predispusă de a se infecta ca o persoană nevaccinată. Persoanele vaccinate cu a treia doză au un risc de imbolnavire de 50%. Acest lucru este substanțial mai rău decât ceea ce ar putea face vaccinurile împotriva Delta, unde au oferit o scădere cu 57% a riscului de imbolnavirire chiar și fără rapel.

Studiul a indicat că printre cei nevaccinați, Omicron se răspândește mai ușor decât Delta. Printre cei vaccinați varianta a făcut cel mai mare progres, ceea ce a determinat cercetătorii să sugereze că virusul a evoluat evitand imunitatea indusă de vaccin.

Când vine vorba de răspândirea virusului pentru cei vaccinați sau nevaccinați, Omicron a fost aproximativ la fel cu Delta. Nevaccinații au șanse cu aproximativ 40 la sută mai mari de a infecta pe cineva decât cei vaccinați, a constatat studiul danez analizând răspândirea virusului în peste 12.000 de gospodării daneze.

La aproape jumătate de an după startul boosterului, eficacitatea vaccinului Pfizer în prevenirea bolilor severe cauzate de Omicron poate scadea pană la 33%, a estimat o altă meta-analiză recentă. Vaccinul Moderna s-a descurcat mai bine, cu o eficacitate minimă de 42%.

Cercetătorii de la Houston Methodist Hospital au făcut o analiză în noiembrie și decembrie pentru infecțiile simptomatice cu Omicron din Houston. Din cele 862 de cazuri identificate, jumătate (430) au fost vaccinate, 85 avand și rapel.

Procentul de pacienți vaccinați a fost mult mai mare pentru Omicron decât pentru tulpinile dominante anterioare, potrivit cercetătorilor. Procentul a crescut de la 3,2% pentru Alpha (varianta inițială a virusului) la 24,1% pentru Delta la 49,9% pentru Omicron.

Pacienții cu Omicron au fost „semnificativ mai tineri” decât pacienții Alpha sau Delta, „semnificativ mai puțini” au necesitat spitalizare, iar durata medie de spitalizare a fost „semnificativ mai scurtă”, au descoperit cercetătorii.

Etichete: Omicron | vaccin

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading