Copiii occidentali își trăiesc viața pe TikTok în timp ce copiii chinezi învață și construiesc viitorul

by | 31 Jan 2023 | Social

China își protejează copiii de influența negativă a TikTok-ului, limitând timpul pe rețelele de socializare la 40 de minute pe zi, în timp ce copiii din Europa și SUA se confruntă cu o dependență periculoasă.

În timp ce viețile copiilor occidentali și potențialul academic sunt distruse prin utilizarea rețelelor sociale și a timpului aproape nelimitat de ecran, China restricționează în mod activ TikTok și alte platforme de social media pentru a beneficia de dezvoltare a copiilor lor, potrivit neurologului și autorului francez Michel Desmurget. Scăderea scorurilor la testele școlare în lumea occidentală, în comparație cu China, este direct legată de problema timpului și energiei consumate pe rețelele sociale.

„Puteți observa deja o diferență semnificativă între țările OCDE (lumea occidentală în principiu) și țările asiatice. Când China s-a alăturat programului Pisa în 2009, care testează abilitățile copiilor, a fost un adevărat șoc electric pentru Occident”, a spus el într-un interviu acordat unuia dintre cele mai importante ziare din Germania, Die Welt.

„Chiar și Barack Obama a vorbit despre un efect Sputnik, referindu-se la trauma pe care americanii au experimentat-o când rușii au trimis primul satelit în spațiu înainte de a o face ei. Exact asta a determinat apoi Statele Unite să creeze NASA și să lanseze programe spațiale masive.”

*

PISA este programul OCDE pentru evaluarea studenților la nivel internațional. PISA măsoară capacitatea tinerilor de 15 ani de a-și folosi cunoștințele și abilitățile de citire, matematică și știință pentru a face față provocărilor din viața reală. Clasamentul este condus de țările asiatice urmate de multe din țările europene. România s-a clasat după ultimele rezultate publicate, 2018, pe locul 49.

*

Desmurget a spus că dovezile arată cuă elevii din Occident suferă deficiențe intelectuale dramatice din cauza utilizării excesive a rețelelor sociale și a timpului petrecut în fața ecranului (tv, jocuri sau computer), dar și, parțial, din cauza normelor sociale adesea dăunătoare.

„Impactul asupra competențelor lingvistice este uluitor. Și există și consecințe directe, de exemplu, asupra capacității de concentrare, deoarece aceste rețele reprezintă o încărcătură senzorială permanentă. În același timp, sunt platforme gigantice care creează norme sociale și pun o presiune teribilă asupra tinerilor.

Platformele se joacă cu astfel de mecanisme și le folosesc pentru a ne controla. În plus, rețelele ne fac să ne lăsăm distrași; sunt cele mai pure mașini de structurare a distragerilor în creierul nostru. Și atunci te lauzi că tinerii de astăzi reacționează mai repede și mai puternic la evenimentele din jurul lor, fără să realizezi că asta înseamnă sfârșitul atenției reale.”

Desmurget a spus că exercitarea controlul chinez asupra platformelor de social media precum TikTok a fost direct benefic pentru copiii lor, iar această dezvoltare ar putea avea implicații enorme pentru viitor, inclusiv consecințe geopolitice din cauza slăbirii capacității economice și intelectuale a Occidentului.

„Rețelele sociale sunt în mare măsură responsabile pentru acest lucru (rezultatele disproporționate la teste Pisa), într-un moment în care China controlează riguros utilizarea acestora. Guvernul chinez limitează utilizarea TikTok, care operează acolo sub numele Douyin, la 40 de minute pe zi, iar timpul pentru jocurile video pentru adolescenți a fost, de asemenea, redus drastic.”

„Copiii noștri europeni, pe de altă parte, stau în fața ecranelor timp de șapte până la opt ore pe zi. Versiunea TikTok pe care o cunoaștem aici în Occident nu are nicio restricție, nici în ceea ce privește conținutul sau timpul de utilizare.”

El a mai spus că unul dintre cele mai sinistre elemente ale situației este că ni se prezintă în mod constant aspectele pozitive ale acestor rețele dar în comparație cu pagubele pe care le provoacă, acestea sunt doar o mică picătură de apă într-un ocean.

„Tutunul, de exemplu, are efectul pozitiv de a vă ajută să pierdeți în greutate, dar nimeni nu este suficient de prost încât să-l recomande”, a spus el.

Deși China ar putea fi acuzată pentru comercializarea TIkTok către copii și adolescenți, realitatea este că rețelele sociale erau deja o dependență înainte ca TikTok să ajungă pe piața din SUA și alte țări occidentale. Guvernele occidentale, de exemplu, nu au restricționat niciodată utilizarea jocurilor video, Facebook, Instagram sau smartphone-uri în trecut și nici nu au făcut prea multe pentru a promova pericolele timpului excesiv de pe ecran.

Principalul domeniu de cercetare al lui Desmurget este efectul media digitală asupra proceselor cognitive. El este autorul cărții „Screen Damage: The Dangers of Digital Media for Children” (Efectele dăunătoare ale ecranelor: Pericolele media digitale pentru copii), o carte publicată anul trecut care documentează pericolele cu care se confruntă copiii din cauza timpului excesiv petrecut în fața ecranului.

Etichete: China | educație

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading