Fondurile UE pentru găzduirea refugiaților ucraineni nasc critici aprinse

by | 25 May 2022 | Social

Comisia Europeană pune la dispoziția statelor UE care primesc refugiați ucraineni suma de 3,5 miliarde de euro. Banii pot fi folosiți pentru hrană, cazare, sănătate, educaţie, locuri de muncă.

Uniunea Europeană vrea să atenueze, astfel, presiunea resimțită de bugetele ţărilor din spațiul comunitar în ultimele două luni, de la începerea războiului în Ucraina. Din 24 februarie, câteva milioane de oameni au fugit din calea războiului, iar exodul nu s-a oprit.

„UE este solidară cu Ucraina în faţa invaziei Rusiei, dar şi cu statele membre, care fac un efort de a-i primi pe cei care fug din calea războiului. Avem încă o dovadă clară a solidarităţii noastre – fondurile de coeziune – care merg către cei în nevoie”, a declarat Elisa Ferriera, comisarul european pentru coeziune şi reforme.

Potrivit datelor oficiale, România va primi o sumă importantă de bani – 450.119.357 euro. Cea mai mare sumă o va primi Polonia, țara cu cel mai mare număr de refugiați ucraineni – 562.098.072 euro.

Această decizie vine după ce anterior fusese doar o sumă infima față de nevoile tărilor gazdă, ceea ce a atras critici puternice din partea Poloniei.

Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Cehia urmau să primească un total de 248 de milioane de euro pentru a-și acoperi cheltuielile legate de sprijinirea refugiaților de război ucraineni.

Ministrul polonez al infrastructurii, Andrzej Adamczyk, a criticat nivelul de finanțare oferită de UE pentru statele membre care găzduiesc refugiați din Ucraina, descriind nivelul de sprijin financiar ca fiind „patic de scăzut”.

„Este vorba de sprijinirea Ucrainei, motiv pentru care este jenant. Retorica liderilor țărilor UE include sloganuri și cuvinte: „Să ajutăm Ucraina”, iar când vine vorba de asta, se dovedește că și-au uitat portofelele”, a declarat ministrul.

Primele țări care primesc ajutor sunt Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Cehia.

„Statele membre pot folosi aceste fonduri pentru a oferi asistență imediată, cum ar fi hrană, transport și cazare temporară persoanelor care fug de invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia, sporindu-și totodată capacitatea de a gestiona frontierele externe ale UE”, se arată  în declarația Comisiei Europene.

De la începutul agresiunii Rusiei, peste 3.420.000 de ucraineni au trecut în Polonia. În românia s-au refugiat 943.000, în Germania 714.000, în Ungaria 633.000, Moldova are 468.000, Slovacia 435.000, în Cehia 330.000 iar în Bulgaria 272.000.

Etichete: migrație | UE

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading