Remdesivirul nu imbunatațește sansele de supraviețuire, spune OMS

by | 16 Oct 2020 | Social

Medicamentul antiviral Remdesivir imbunatațește puțin sau deloc șansele de supraviețuire a pacienților cu Covid, a constatat un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Studiul OMS a evaluat patru medicamente potențiale pentru Covid-19, inclusiv Remdesivir și Hidroxiclorochină.

Remdesivirul a fost printre primele medicamente utilizate pentru tratarea coronavirusului și a fost dat recent președintelui SUA Donald Trump când era în spital.

Producătorul medicamentului Gilead a respins concluziile procesului.

Într-o declarație, Gilead a declarat că rezultatele studiului sunt „inconsistente” și că este „îngrijorator” că rezultatele nu au fost încă revizuite.

Ce a găsit studiul OMS?

Pentru studiul său OMS a testat efectele a patru tratamente potențiale: Remdesivir un medicament Ebola, Hidroxiclorochina medicament împotriva malariei, Interferonul auto-imunitar și combinația medicamentelor HIV – Lopinavir și Ritonavir.

Dexametazona, un steroid cu cost redus utilizat acum pe scară largă la pacienții cu Covid în terapie intensivă din Marea Britanie, nu a fost inclus în acest studiu.

Cele patru medicamente au fost testate cu 11.266 de pacienți adulți în total, în 500 de spitale din peste 30 de țări diferite.

Rezultatele care încă nu au fost evaluate de toti cercetatorii OMS, sugerează că niciunul dintre aceste tratamente nu are un efect substanțial asupra mortalității sau asupra duratei de timp petrecute în spital, a declarat OMS.

Cercetatorul șef OMS, Soumya Swaminathan, a declarat miercuri că studiile lor cu hidroxiclorochină și lopinavir / ritonavir au fost oprite în iunie, deoarece s-au dovedit deja ineficiente. Cu toate acestea, celelalte procese au continuat.

Rezultatele OMS par să contrazică un studiu anterior de la începutul acestei luni, realizat de Gilead, care a concluzionat că tratamentul cu remdesivir reduce timpul de recuperare cu cinci zile, comparativ cu pacienții cărora li sa administrat placebo. Aproximativ 1.000 de pacienți au luat parte la acest studiu.

Gilead Sciences Inc a respins concluziile.

„Suntem îngrijorați că datele din acest studiu nu au fost supuse unei revizuiri riguroase pentru a permite o discuție științifică constructivă, în special având în vedere limitările studiului”.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading