Sondaj: Câți europeni susțin azi sancțiunile împotriva Rusiei

by | 30 Jun 2022 | Social

În timp ce marea majoritate a europenilor susține sancțiunile împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei, mai puțin de jumătate ar mai susține sancțiunile dacă acestea conduc direct la o creștere a prețurilor, așa cum se vede clar în viața de zi cu zi.

Un sondaj european a arătat că, dacă sancțiunile împotriva Rusiei ar crește prețul alimentelor și energiei, doar 40% dintre europeni ar sprijini măsurile și 60% au spus că nu sunt pregătiți să facă față posibilelor consecințe ale sancțiunilor.

Sondajul este amplu și cuprinde întrebări referitoare la modul cum este afectată viața europenilor ca urmare a războiului din Ucraina, inflației ca urmare a pandemiei și războiului și mai ales creșterii prețurilor în mod necontrolat la gaz și energie electrică. Mai jos găsiți o parte din întrebări și răspunsurile europenilor dar și ce cred românii despre acestă criză.

Pregătirea pentru a face față creșterilor prețurilor la energie și alimente

UE a întreprins o serie de acțiuni, inclusiv sancțiuni concrete împotriva Rusiei, ca răspuns la Invazia Ucrainei de către Rusia. Aceste acțiuni ar putea avea și consecințe asupra economiilor europene și cetățeni.

  • Cât de pregătit ați spune că sunteți să vă confruntați cu următoarele potențiale consecințe? O creștere a prețurilor la energie (%)

– foarte pregătit- destul de pregătit – 40%

– nepregătit, deloc pregătit – 58%

– nu știu – 2%

  • Cât de pregătit ați spune că sunteți să vă confruntați cu următoarele potențiale consecințe? Creșterea prețurilor la alimente (%)

– foarte pregătit- destul de pregătit – 39%

– nepregătit, deloc pregătit – 59%

– nu știu – 2%

Proporția respondenților care se simt pregătiți pentru creșterea prețurilor la energie variază puternic în UE. Există doar cinci țări în care majoritatea se simte pregătită: Danemarca (85%), Suedia (79%), Țările de Jos (73%), Finlanda (70%) și Luxemburg (57%). În contrast numai în jur unul din zece în Bulgaria (9%), Cipru și Grecia (ambele 11%) declară că se simt pregătit pentru creșterea prețului energiei. În România 29% spun că sunt pregătiți pentru creșterea prețurilor la energie.

Există, de asemenea, o mare variație în UE în ceea ce privește gradul de pregătire perceput de a face față unei creșteri a prețurilor la alimente. În aceleași cinci țări camai sus majoritatea se simte pregătită pentru acest potențial: Danemarca (83%), Suedia (77%), Țările de Jos (72%), Finlanda (69%) și Luxemburg (55%). Așa cum este cazul pentru energie, cele mai mici proporții sunt observate în Bulgaria (10%), Cipru și Grecia (ambele 11%).

Analiza socio-demografică arată că bărbații, cei cu cel mai înalt nivel de educație,
managerii, iar cei cu puține sau deloc dificultăți financiare sunt cel mai probabil să spună că sunt pregătiți o creștere a prețurilor la energie sau la alimente. Același lucru poate fi observat și pentru respondenții cu o imagine pozitivă a UE, care sunt optimiști cu privire la viitorul UE și cei care nu cred că războiul din Ucraina le va afecta nivelul lor de trai.

Alegerea între „apărarea libertății și a democrației” sau „menținerea prețurilor și a costului vieții”

Gândindu-vă la războiul din Ucraina și la consecințele acestuia, unde vă poziționați
aceste două afirmații? „Apărarea noastră valorile europene comune, cum ar fi libertatea și democrația, trebuie să fie o prioritate, chiar dacă acest lucru are impact prețurile și costul vieții” sau „menținerea prețurilor și a costului vieții trebuie să fie o prioritate, chiar dacă aceasta afectează apărarea valorilor noastre europene comune”.

  • Apărarea noastră valorile europene comune, cum ar fi libertatea și democrația, trebuie să fie o prioritate, chiar dacă acest lucru are impact prețurile și costul vieții

În 20 de state membre ale UE, majoritatea respondenților ar acorda prioritate apărării europene comune valori și nu menținerii prețurilor și a costului vieții, cu proporții variind de la 85% în Danemarca și Suedia la 49% în Portugalia (față de 45% pentru menținerea prețurilor și costul vieții trebuie să fie o prioritate) și 50% în Croația. În România 35% ar da prioritate apărării în dauna costului vieții.

  • Menținerea prețurilor și a costului vieții trebuie să fie o prioritate, chiar dacă aceasta afectează apărarea valorilor noastre europene comune

În șase țări, majoritatea respondenților ar acorda prioritate menținerii prețurilor și a costului vieții, cu proporții variind de la 70% în Bulgaria, Ungaria 67%, Malta 63%, Cipru 51%, Grecia 51%. În România procentul este de 62%.

În toată Europa, prețurile la combustibil, la energie și implicit la alimente și servicii sunt toate în creștere. În timp ce creșterea inflației este o problemă pe termen lung cauzată de gestionarea defectuoasă a pandemiei și de consecințele închiderii impuse de guverne în timpul pandemiei de coronavirus, războiul declanșat de Rusia în Ucraina are cu siguranță un impact și el.

Etichete: sondaj

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading