Cetățenii UE continuă să simtă o solidaritate puternică cu Ucraina şi sprijină măsurile de ajutorare a poporului ucrainean, potrivit sondajului Eurobarometru publicat joi de Comisia Europeană. Cetățenii români însă nu sunt printre cei mai mari susținători ai ajutorului pentru țara aflată de război.
Evaluarea făcută cu ocazia primei aniversări a ofensivei ruse împotriva Ucrainei relevă că 91 la sută dintre respondenți sunt de acord cu ajutorul umanitar acordat Ucrainei, iar 88 la sută susțin primirea persoanelor care fug de război.
Sprijinul financiar pentru Ucraina este aprobat de 77% dintre respondenți, în timp ce 74% dintre respondenți sunt de acord cu sancțiunile economice împotriva guvernului rus, companiilor și persoanelor fizice.
67% dintre europeni susțin în continuare interzicerea serviciilor mass-media deținute de statul rus, iar 65% sunt de acord cu finanțarea UE pentru achiziționarea și livrarea de echipamente militare în Ucraina. În general, 56% dintre cetățenii europeni rămân mulțumiți de răspunsul Uniunii Europene la invazia rusă a Ucrainei.
Totodată, datele detaliate ale Eurobarometrului publicat de Comisia Europeană arată în mod interesant că cea mai mare respingere a ajutorului acordat Ucrainei se resimte în rândul populației României. Aici, majoritatea oamenilor – 25 la sută dintre respondenții din România – se opun ajutorului umanitar care vizează populația afectată de război, în funcție de gradul de respingere, Bulgaria (15 la sută), Austria (13), Cehia (12), Slovacia. (11), apoi Italia și Ungaria (9 la sută) sunt următoarele.
România este în frunte, ocupând locul doi în ceea ce privește refuzul de a accepta refugiați de război în statele membre UE (24 la sută). Republica Cehă este pe primul loc aici (26 la sută), urmată de Bulgaria, Austria (la fel de 19 la sută), Slovacia (15) și Ungaria (12).
Ajutorul financiar internațional acordat Ucrainei este cel mai opus populației din Slovacia (42 la sută dintre cei chestionați), aici România ocupând locul trei, cu 35 la sută respingeri, la egalitate cu Ungaria. Majoritatea oamenilor (44 la sută) din Slovacia nu sunt de acord cu sancțiunile economice împotriva guvernului, companiilor și persoanelor fizice din Rusia, în acest sens Ungaria se află pe locul 4 cu 39 la sută respingeri, în timp ce România e pe locul 8, 25 la sută dintre respondenți se opun măsurilor punitive ale UE.
Întrebați în cadrul sondajului de opinie publică în ce măsură cetățenii UE sunt de acord cu sprijinul acordat Ucrainei sub formă de arme și echipamente militare, grecii l-au respins în cea mai mare măsură, și anume 59 la sută dintre respondenți. Urmează bulgarii (57 la sută), slovacii (56), ciprioții (47) și maghiarii (46 la sută), în timp ce 36 la sută dintre români resping acordarea de sprijin militar.
Aceste date sunt mai puțin surprinzătoare în cazul Ungariei, întrucât guvernul maghiar a declarat de mai multe ori că nu furnizează arme Ucrainei și nici nu contribuie la trecerea armelor destinate Ucrainei prin teritoriul său. În ciuda acestui fapt, 50% dintre respondenții maghiari susțin ajutorul sub formă de echipament militar.
Pe de altă parte, pe baza declarațiilor politicienilor ucraineni, se poate ghici că statul român a livrat deja arme vecinului său din nord, Un total de aproximativ 26.500 de cetățeni ai UE din 27 de state membre au participat la sondajul de opinie publică realizat de UE.