Urmand exemplul Australiei și alte state vor incerca să impună companiei Facebook “termeni si condiții”

by | 9 Mar 2021 | Social

Interzicerea de către Facebook a postărilor de știri pe paginile membrilor săi din Australia, ca răspuns la o nouă lege care ar impune companiei să plătească o taxă pentru fiecare știre scrisă, a dus la o scădere cu 93% a traficului de știri australiene în urmatoarele 24 de ore ce au urmat ban-ului.

Cu aceasta ocazie, majoritatea site-urile mass-media, au inceput campanii pentru a atrage austalienii, implorând australienii înfometați de știri sa citeasca ultimele noutați direct de la sursă, de pe siteuri.

Compania australiană de radiodifuziune a beneficiat de aceasta interzicere in în mod direct, întrucât aplicația sa ABC News a crescut in clasamentul download-urilor din Apple Store.

Canada are în vedere o lege similară cu cea din Australia iar acum, în Danemarca, ministrul culturii, Joy Mogensen, pledează pentru măsuri similare care ar putea de asemenea, sa aibe repercursiuni din partea companiei Facebook.

Problema face obiectul unei dezbateri de ceva timp, iar Martin Ruby, șeful politicii publice pentru Facebook in relația cu Benelux & Nordics a râs deja de o astfel de propunere.

În septembrie, vorbind cu Journalisten, el a sugerat că „mass-media supraestimează valoarea comercială pe care o au știrile pentru noi” – argumentând că postările de știri au reprezentat 4% din tot conținutul Facebook.

„Nu credem că este corect. Dacă o revistă poate posta o știre pe Facebook și apoi îmi trimite o factură, atunci creați un stimulent destul de ciudat”, a spus el.

UE a adoptat deja o directivă privind dreptul de autor, care stabilește standardele minime care trebuie stabilite de statele membre, dar propunerea ministrului danez Mogensen merge mult mai departe. Ea dorește să existe negocieri colective pentru mass-media din Danemarca pentru o mai mare putere de negociere.

„Am ales să mergem mai departe decât ne cere UE, oferind companiilor media daneze posibilitatea de a negocia împreună”, a spus ea.

„Atunci nu vor trebui să lupte unul cate unul împotriva firmelor mari și puternice care au devenit companiile tehnologice.”

Dacă mass-media daneza și Facebook nu ajung la un acord, problema va fi decisă de comisia de licențiere a drepturilor de autor, al cărei președinte este un judecător al Curții Supreme.

Probabil din ce in ce mai multe tari vor introduce in legislatie proiecte asemanatoare care vor obliga Facebook la plata unor facturi pentru creație originală dar asta nu inseamana ca Facebook va suferi. Din contra, cred că va avea o putere mai mare ca niciodată pentru că foarte multe entitați din domeniul știrilor, blogurilor etc vor fi dependente de remunerația venită de la Facebook. Dacă compania de tehnologie va considera că nu ai scris ce trebuie si cum trebuie , “conform termenilor si condiților”, iti vor interzice articolele si adio bani. Cam cum se intampla acum în Romania cu posturile TV in plina campanie de coronavirus. Dacă nu difuzezi ce trebuie, treci la coada atunci cand vine vorba de banii primiți de la stat, că de, e pandemie iar regulile trebuiesc respectate cu strictețe.

Etichete: Australia | Facebook

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading