Toată lumea se aștepta ca Rusia să colapseze. Prognozata recesiune a Rusiei va fi de fapt creștere economică

by | 6 Feb 2023 | Economie

Economia mondială ar putea să nu fie într-o stare atât de proastă pe cât părea, conform unei analize a Fondului Monetar Internațional, care și-a majorat prognoza de creștere globală la 2,9% în 2023.

Deși este o evoluție mai lenta decât ritmul de creștere din 2022, de 3,4%, este o îmbunătățire față de prognoza FMI de creștere de 2,7% din octombrie. Piețele de forță de muncă puternice, creșterea consumului gospodăriilor și a investițiilor în afaceri plus redeschiderea economică a Chinei după pandemia de COVID-19, toate contribuie la aceste perspectivepozitive.

„Suntem departe de orice tip de semn de recesiune globală”, a declarat marți Pierre-Olivier Gourinchas, economistul șef al FMI, pentru Bloomberg.

„De data aceasta, perspectivele economice globale nu s-au înrăutățit. Este o veste bună, dar nu suficientă. Drumul înapoi către o redresare completă, cu creștere durabilă, prețuri stabile și progres pentru toți, abia începe”, a mai scris Gourinchas într-o postare pe blog.

FMI a evidențiat India și China drept puncte pozitive în economia globală. Cele două țări reprezintă jumătate din creșterea globală în 2023. SUA și zona euro vor reprezenta împreună doar o zecime din creștere.

FMI pare surprinzător de optimist în ceea ce privește economia rusă – se așteaptă ca economia să crească, chiar și pe fondul sancțiunilor ample împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina și a impunerii unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru exporturile sale de țiței – sugerând că restricțiile nu sunt atât de eficiente.

Veniturile rusești din gaze și petrol au crescut cu 28% în 2022 în ciuda sancțiunilor

FMI se așteaptă ca economia Rusiei să se extindă cu 0,3% în 2023 și 2,1% în 2024o inversare puternică față de o contracție estimată de 2,2% în 2022. FMI a prezis în octombrie că economia Rusiei se va contracta cu 3,4% în 2022.

„La nivelul actual al plafonului prețului petrolului al Grupului celor Șapte, volumul exporturilor de țiței rusesc nu este de așteptat să fie afectat în mod semnificativ, comerțul rusesc continuând să fie redirecționat de la țările sancționate către țările nesancționate”, potrivit FMI.

Fondul a declarat pentru Reuters că economia Rusiei a fost susținută de un venit „destul de mare” din export în 2022 și de un stimulent fiscal robust, parțial din cheltuielile militare.

Cu toate acestea, este încă de așteptat ca țara să înregistreze o scădere a creșterii pe termen mediu din cauza războiului din Ucraina, a declarat pentru Reuters Petya Koeva-Brooks, director adjunct al departamentului de cercetare al FMI.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading