„Nu suntem sclavi!” Fermierii polonezi și italieni se ridică și ei împotriva elitelor politice care le distrug viețile

by | 13 Jul 2022 | Extern

Pe fondul inflației în creștere la nivel mondial – care a început ca efect al măsurilor luate în pandemie și s-a agravat din cauza sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei – Uniunea Europeană face viața și mai amară cetățenilor săi. De parcă securitatea energetică nu ar fi o problemă suficientă, acum avem de-a face cu o altă criză potențială – securitatea alimentară.

Sectorul agricol al Europei dă în clocot deoarece un val de proteste s-a răspândit pe continent, fermierii cerând politici guvernamentale care să reflecte nevoile industriei, nu utopiile verzi ale UE, cuprinse  în planul ecologic Green Deal.

Fermierii olandezi au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva reglementărilor verzi, blocând drumurile principale,centrele de distribuție și intrările în supermarketuri.

Ca parte a măsurii guvernului olandez de a reduce emisiile de azot (conform deciziilor UE) Haga urmărește reducerea numărului de ferme prin achiziții obligatorii și reducerea drastică a numărului de animale, ceea ce ar duce la închiderea acestor afaceri de familie. Aceste decizii ar putea forța 30% din fermele olandeze să iasă din afaceri, potrivit unui sindicat olandez al fermierilor.

Fermierii din Polonia și Italia s-au alăturat și ei protestelor

Pe lângă seceta cu care se confruntă Italia în prezent, clocotul protestelor fermierilor italieni se acumulează pe drumurile din zonele rurale. Tractorișții amenință să blocheze drumurile principale și să „vină la Roma”  dacă inacțiunea guvernului va continua.

Italia a declarat stare de urgență în cinci regiuni, în condițiile în care părțile de nord ale țării se confruntă cu o secetă care pune în pericol economia deja afectată de urmările pandemiei și războiului.

O confederație locală de fermieri estimează daune în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro din cauza penuriei de apă și cere investițiimajore în sisteme de irigații.

„Avem cu aproximativ 30% mai puțină producție de lapte și cu aproximativ 30-40% mai puțină de cereale și porumb”, a declarat Fabio Bonaccorso, purtătorul de cuvânt al confederației naționale a fermierilor din Italia, Coldiretti. „Este o decizie strategică pentru viitor de a aborda această schimbare climatică. Trebuie să cheltuim bani pentru un nou tip de irigare și un nou tip de cultivare.”

Fermierii polonezi au protestat, de asemenea, în solidaritate cu cei olandezi, opunându-se politicilor guvernului lor legate de industria agricolă, inclusiv creșterea prețului îngrășămintelor ce provoacă o creștere a costurilor de producție locale. Fermierii acuză totodată și permiterea importurilor de alimente ieftine care fac concurență produselor autohtone, într-o piață deja greu încercată.

Fermierii s-au adunat pe străzile Varșoviei strigând disperați: „Ajunge! Nu ne vom lăsa jefuiți!”. Aceștia acuză clasa politică de destabilizarea producției prin creșterea dobânzilor, care însă nu oprește inflația: „Noi, muncitorii, nu putem plăti pentru criza creată de politicieni!”

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading