Cantitatea de măști de față aruncate a crescut cu 9000% în primele 7 luni de pandemie, ajutând la răspândirea virusului

by | 13 Dec 2021 | Sănătate

Un studiu realizat de Universitatea din Portsmouth din Marea Britanie a constatat că deșeurile infecțioase ca măștile de față, manușile sau alte echipamente de protecție individuală,  au crescut cu 9000 la sută în primele șapte luni ale pandemiei de coronavirus și ar putea chiar să fi ajutat virusul să se răspândească mai rapid.

BBC News relatează că studiul, publicat în revista Nature Sustainability, a concluzionat că aproximativ două milioane de măști au fost colectate ca gunoi din 11 țări.

Studiul a constatat că gunoiul legat de Covid și-a început „creșterea exponențială” în martie 2020, pe măsură ce pandemia globală a fost anunțată și, împreună cu guvernele din întreaga lume, au introdus restricții, inclusiv purtarea obligatorie a măștilor de față.

„În general, studiul arată impactul pe care legislația privind utilizarea articolelor precum măștile îl poate avea asupra apariției acestora ca gunoi”, a spus dr. Keiron Roberts, cercetător principal la Universitatea din Portsmouth, adăugând: „Am descoperit că măștile aruncate la gunoi au o creștere exponențială din martie 2020, rezultând o creștere de 84 de ori până în octombrie 2020.”

„Trebuie să evităm ca acest gunoi pandemic să devină o moștenire de durată”, a adăugat Roberts.

Studiul a fost realizat în Australia, Belgia, Canada, Franța, Germania, Țările de Jos, Noua Zeelandă, Spania, Suedia, Marea Britanie și SUA folosind aplicația de colectare a gunoiului Litterati.

Cercetarea a mai remarcat că Marea Britanie are „cea mai mare proporție globală de măști, mănuși și șervețele ca gunoi”.

În trei luni de august, septembrie și octombrie 2020, măștile au reprezentat mai mult de 5% din totalul gunoiului din țară, șervețelele și mănușile reprezentând încă 1,5%, potrivit studiului.

Anul trecut în martie se estima că 3 milioane de măști sunt aruncate în fiecare MINUT omorand animale sălbatice.

Cercetătorii au cerut ca, dacă guvernele doresc să continue impunerea de măști, acestea „trebuie să fie însoțite de campanii educaționale pentru a limita eliberarea lor în mediu”, deoarece măștile pot acționa ca un „vector” pentru răspândirea coronavirusului.

Un raport anterior al grupului de mediu OceansAsia a constatat că 1,5 miliarde de măști de față sunt de așteptat să fie aruncate în mare în doar un an.

Potrivit grupului, măștile vor contribui cu aproximativ 7.000 de tone de plastic la oceane, despre care se crede că conțin deja 5,25 trilioane macro și micro bucăți de plastic și 46.000 de bucăți mai mari în fiecare milă pătrată de apă.

Măștile vor deveni în cele din urmă micro-materiale plastice și vor avea potențialul de a intra în lanțul alimentar. Scafandrii din Filipine au descoperit măști de față de unică folosință și alte EIP care acoperă recifele de corali prețioase și sunt consumate de viața marină, pe măsură ce impactul izolarii își aduce efecte asupra mediului.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading