Primele date din România privind infectarea persoanelor vaccinate indică o protecție a vaccinului de circa 41%

by | 30 Jul 2021 | Sănătate

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a raportat că din totalul cazurilor noi de COVID-19 din săptămâna 19-25 iulie, 82,4% au fost persoane nevaccinate. Pare un rezultat îngrijorător pentru cei care nu s-au vaccinat. În realitate însă, ceea ce contează pentru a evalua riscul de infecție la această categorie este rata de infectare raportată totalul populației nevaccinate.

Însă cifrele raportate de INSP sunt importante pentru a evalua gradul de protecție oferit de vaccin persoanelor care și-au administrat ambele doze. Pentru aceasta analiză trebuie să pornim de la ipoteza nulă, adică cea în care vaccinul nu ar oferi niciun fel de protecție. Asta ar însemna că persoanele vaccinate iau la fel de ușor virusul ca o persoană nevaccinată. În acest caz, în rândul persoanelor care s-au infectat în ultima săptămână ar trebui să regăsim aceeași proporție vaccinați-nevaccinați care există la nivelul întregii populații, respectiv aproximativ 30% vaccinați și 70% nevaccinați.

Însă, conform INSP doar 17,6% din totalul cazurilor noi au fost persoane vaccinate. Deci ipoteza nulă e contrazisă de datele reale, ceea înseamnă, evident, că vaccinul oferă o protecție împotriva virusului, întrucât proporția persoanelor vaccinate care s-au infectat este mai mică decăt proporția persoanelor vaccinate la nivelul populației, respectiv doar 17,6 de puncte procentuale din totalul de 30. În același timp, observăm că mai mult de jumătate dintre persoanele vaccinate expuse la virus, respectiv 58,6% (adică 17 pp din 30 pp) s-au infectat.

Prin urmare doar 41,3% dintre aceștia au beneficiat de protecție, ceea ce e cu mult mai puțin decât raportau producătorii vaccinurilor. Protecția ar putea fi chiar mai scăzută dacă presupunem în mod rezonabil că printre cei 41,3% s-au aflat și persoane vaccinate care s-au infectat dar care nu au manifestat simptome. De asemenea, putem presupune, tot la un nivel rezonabil că în rândul vaccinaților s-au aflat inclusiv simptomatici cu forme ușoare, dar care nu s-au testat, întrucât au beneficiat de certificatul verde, care le permitea accesul în orice loc fără a fi nevoie de a face un test. Nu știm care e proporția acestor persoane vaccinate care s-au infectat dar au fost asimptomatice sau cu simptome ușoare și nu s-au testat, dar cu certitudine ele există în eșantionul de 41,3% dintre persoanele vaccinate care nu apar în statistica noilor cazuri de covid-19.

În orice caz, calculul de mai sus este consistent cu raportul Ministerului Sănătății din Israel, potrivit căruia vaccinul Pfizer are o eficiență de 41% în prevenirea tuturor cazurilor simptomatice (potrivit Forbes) și doar de 39% în cazul tulpinii Delta (conform CNBC).

De asemenea, datele sunt consistente și cu informarea DutchNews, care a anunțat că circa 1.000 de persoane s-au infectat la un festival de muzică la care au participat 20.000 de persoane și unde accesul a fost permis doar pentru persoanele vaccinate, pentru cele test negativ PCR și pentru cei care s-au imunizat prin boală. În acest caz, transmiterea virusului s-a putut face doar de către persoanele vaccinate sau cele care au contactat virusul la scurt timp după efectuarea testului PCR.

În aceeași linie, Centrul pentru Controlul Bolilor din Statele Unite a anunțat că persoanele vaccinate care s-au infectat cu tulpina Delta pot transmite virusul la fel ca cei nevaccinați.

Etichete:

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading