Fermierii polonezi protestează impotriva importurilor de cereale din Ucraina

by | 8 Feb 2023 | Social

În satul polonez Dorohusk, la doar 2 km de granița cu Ucraina, fermierii polonezi au protestat blocând drumul timp de câteva ore și oprind camioanele din Ucraina pentru a bloca importul de cereale.

Fermierii susțin că cerealele ucrainene, care urmau să fie transportate prin Polonia pentru a ajunge pe alte piețe globale, sunt vândute pe piața poloneză, aducând pierderi uriașe pentru fermieri, care sunt nevoiți să scadă prețul la un nivel care nu acoperă nici cheltuielile. Acceași problemă au reclamat-o și fermierii români în ultimele luni, cerând cu insistență UE să-i despăgubească pentru pierderile suferite.

Reveniend la fermierii polonezi, câteva sute de protestatari s-au adunat la locul de lângă punctul de trecere a frontierei de la Dorohusk, iar în orașul Staszów, tractoarele au blocat un terminal feroviar la care, susțineau ei, cerealele din Ucraina erau descărcate și vândute în Polonia, în loc să tranziteze țara..

Fermierii cred că cerealele ucrainene sunt mai ieftine, deoarece nu trebuie să îndeplinească standardele de producție de cereale care sunt aplicate în Polonia. Acesta este motivul pentru care cer reintroducerea tarifelor vamale și a limitelor de cantitate. De asemenea, aceștia solicită să fie efectuate controale sanitare complete în ceea ce privește transportul culturilor ucrainene.

„Se estimează că pesticidele ilicite reprezintă aproximativ 25% din piața totală a pesticidelor din Ucraina. Aceasta include atât produse contrafăcute importate, cât și produse local. Pesticidele ilicite sunt atractive pentru fermieri pentru că sunt mai ieftine și pentru că oamenii nu sunt conștienți de cât de dăunătoare pot fi aceste produse”, potrivit unui raport ONU.

Potrivit lui Anna Bryłka, un fermier și politician din partidul Confederației, Polonia nu este în realitate o țară de tranzit și cea mai mare parte a cerealelor rămâne de fapt în Polonia. Ea a susținut că cerealele care provin din Ucraina nu provin de la fermieri individuali, ci de la mari companii de producție alimentară conduse de oligarhi care exportă sute de mii de tone.

Bryłka a spus că, între ianuarie și octombrie 2022, Polonia a importat peste 500.000 de tone de rapiță, în timp ce în aceeași perioadă a anului 2021, această cifră era de doar 80.000. Cifrele sunt și mai mari în ceea ce privește importul de porumb: 1,4 milioane de tone în 2022 față de doar 6.000 de tone în 2021. Cifra pentru importul de grâu în 2022 a fost, de asemenea, mare, la 1,7 milioane de tone.

Polonia a ridicat toate limitele la importul de cereale la 1 iunie 2022, ca parte a efortului UE de a crea „coridoare de solidaritate”, astfel încât Ucraina să-și poată exporta cerealele, ajutând astfel economia ucraineană și prevenind problemele alimentare din Africa și Orientul Mijlociu. Actualul guvern conservator din Polonia a susținut această mișcare.

Decizia UE cu privire la importul de cereale ucrainene a fost luată atunci când Rusia încă bloca exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Cu toate acestea, în iulie, Turcia și Națiunile Unite au negociat un acord prin care Rusia a permis Ucrainei să-și mute cerealele peste Marea Neagră. Ca urmare a acordului, Ucraina a reușit să livreze 14,1 milioane de tone de cereale din cele trei porturi ale sale la Marea Neagră.

Ucraina și Rusia fac unele progrese în privința exporturilor de cereale

Ministrul polonez al Agriculturii Henryk Kowalczyk a spus că, deși înțelege temerile și îngrijorările cu privire la sosirea cerealelor din Ucraina, oamenii trebuie să înțeleagă că guvernul polonez a fost obligat să ajute țara să rămână pe picioare.

Etichete: Polonia | proteste | Ucraina

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading