Închiderea centralelor nucleare din Germania, efecte negative asupra mediului și economiei

by | 24 Apr 2023 | Social

Odată cu închiderea ultimelor trei centrale nucleare ale Germaniei, epoca de 60 de ani de producere a energiei nucleare a luat sfârșit. Mutarea a fost inițial planificată pentru sfârșitul anului trecut. Cu toate acestea, din cauza incertitudinii cu privire la aprovizionarea cu energie ca urmare a războiului ruso-ucrainean și a sancțiunilor, guvernul de coaliție a prelungit termenul până după iarnă.

Pentru o lungă perioadă de timp, energia nucleară a fost unul dintre cele mai divizante domenii ale politicii energetice a UE. Tehnologia nucleară oferă aprovizionare stabilă cu energie și are indicatori pozitivi de mediu și economici, dar partidele radicale ale Verzilor Europei au muncit din greu pentru a-i convinge pe mulți că aceste centrale ar trebui să fie închise.

Acest lucru a fost realizat în principal în Germania și Austria. Realitatea însă a arătat că această politică energetică bazată pe ideologie are un preț mare. Nu întâmplător o estimare a unui cercetător de la Universitatea Berkeley ne spune că în urma închiderii centralelor nucleare germane costul social este de 12 miliarde de dolari pe an.

Amenințarea penuriei de energie în Europa a dus la o schimbarea percepției asupra energiei nucleare în rândul cetățenilor UE. În Germania procentul persoanelor care se opun energiei nucleare a scăzut de la 65 la 20 la sută. Dar se pare că voința electoratului nu contează.

Expansiunea uriașă a capacității solare și eoliene din Germania nu este o garanție a securității aprovizionării. Țara folosește din ce în ce mai mult cărbune în loc de gazul rusesc. De fapt, minele care fuseseră închise anterior au trebuit să fie redeschise, iar o companie germană de energie a început chiar să demonteze un parc eolian pentru a permite extinderea unei mine de cărbune învecinate.

În medie, 30.000 de tone de cărbune sunt transportate zilnic cu trenurile din porturile Mării Nordului către marile centrale electrice din Germania. Anul trecut, războiul a făcut ca țara să-și crească importurile de cărbune, până la 44,4 milioane de tone. Acestea sunt fapte dure și reale.

Verzii au mers și după cazanele pe gaz din casele germanilor, acestea vor fi acum interzise din 2024. Cu toate acestea, centralele pe cărbune, nu cazanele rezidențiale pe gaz, sunt cele care amenință obiectivele climatice.

Este imposibil să aprovizionezi economia cu gaz și petrol sau chiar să încălzim case și apartamente, cu declarații ideologice sau politice în loc de lanțuri de aprovizionare reale. Securitatea energetică trebuie tratată ca pe o problemă fizică și nu una ideologică.

O politică energetică bazată pe ideologie este foarte costisitoare, are consecințe dăunătoare iar în viitor s-ar putea chiar să provoace probleme majore dacă o iarnă deosebit de rece va lovi Europa.

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite



Te-ar putea interesa

Loading


Loading