Austria a găsit momentul să se opună extinderii Schengen. Mai e ceva de luat?

by | 17 Nov 2022 | Extern

Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, a anunțat vineri ministrul de Interne Gerhard Karner, citat de publicațiile Kurier și Der Standard. „Sistemul este disfuncțional. Situația din Europa arată foarte clar că protecția frontierelor externe a eșuat”, a spus el.

Este pentru prima dată când un oficial guvernamental austriac iese public pentru a anunța opoziția țării sale.

Este cu atât mai ciudat cu cât afacerile din România sunt controlate în mare măsură de Austria, în domeniul bancar, petrol și gaze, asigurări, lemn iar intrarea in Schengen le-ar fi avantajat.

Țările de Jos sunt deja cunoscute ca un oponent al aderării României și Bulgariei la Schengen, susținând că există încă probleme nerezolvate cu privire la statul de drept și corupția în aceste două țări.

Olandezii nu ne vor în Schengen. Noi continuăm să ne căciulim. Putem face altceva?

Suedia și-a exprimat, de asemenea, dezacordul față de extinderea Schengen pentru România și Bulgaria, prin votul parlamentar dar guvernul de la Stockholm a anunțat că este de acord.

Comisia Europeană cere imperativ aderarea României la Schengen însă a apărut un alt obstacol

Săptămâna aceasta, Comisia Europeană a decis în favoarea extinderii spațiului Schengen fără frontiere pentru a include Bulgaria, Croația și România. Votul decisiv ar trebui să aibă loc la Bruxelles pe 8 decembrie și este necesară unanimitatea.

Prin urmare, extinderea va fi un subiect fierbinte la reuniunea specială de săptămâna viitoare a miniștrilor de interne, deoarece unele voci ar favoriza un dosar separat pentru aderarea Croației la spațiul Schengen. Cu toate acestea, nu va exista un vot special pentru Croația, deoarece Președinția cehă a Consiliului dorește ca aderarea să fie votată doar ca bloc.

 

Etichete: Austria | Schengen

Ultimele știri

Greșeli majore în războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina este consecința unei serii de erori strategice și de evaluare făcute de toate părțile aflate în conflict. În mod cert, dacă măcar o parte dintre aceste erori ar fi fost evitate,...

Loading



Cele mai citite

   Articole populare


Te-ar putea interesa

Loading


Loading